Tientallen bewoners volgden de vergadering verdeeld over diverse locaties. (Foto: Voorschotense Krant)

Geen flexwoningen op Voorschotense Geestwoningpad

De publieke tribune zat afgelopen donderdagavond vol met buurtbewoners uit Boschgeest. Een deel kon er zelfs niet meer bij en volgde de vergadering van de raadscommissie Wonen, Ruimte en Groen elders in het gemeentehuis. Maar ze kunnen allemaal opgelucht ademhalen: er komen géén flexwoningen op het Geestwoningpad. Alle politieke partijen bleken tegen het voorstel te zijn. Nu wordt gekeken of er meerlaagse bouw mogelijk is op het Oude Stationslaantje en op andere versteende plekken in het dorp.

De schrik sloeg bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan onlangs om het hart toen zij begrepen dat er op het Geestwoningpad 39 flexwoningen in drie lagen werden gepland. Geïnformeerd werden ze niet door de gemeente. “We voelen ons gediskwalificeerd.” En ook dat hakte er in. Marjan Osendarp, Robert Jabroer en Monique Rosier spraken in tijdens de vergadering en hadden dezelfde boodschap: het Geestwoningpad is meer dan een stuk groen gras. Er wordt veel gespeeld. En niet alleen door kinderen uit de buurt, maar ook scholen en de kinderopvang maken er gebruik van.

“Het heeft een sociale functie en is een bron voor biodiversiteit. Bovendien is het gebied onderdeel van de groenvisie en het speeltuinplan. Terwijl de gemeente aan de andere kant wel uitgebreid communiceert over het NK Tegelwippen waar ze aan meedoen. Dat is krom”, aldus de omwonenden. De groenstrook werd een paar geleden al flink ingeperkt tijdens de uitbreiding van het parkeerterrein bij het station. “Parkeren in de wijk is nu al lastig en de wegen zijn te smal, hoe gaat dat straks”, zo vroegen ze zich af.

De politieke partijen waren het met de bewoners eens. “Dit voorstel is niet logisch, niet te verkopen en niet volledig”, verwoordde Jaap Haubrich van de VVD het. Meerdere partijen wezen naar het voormalige Fixet-terrein aan de Marinelaan als een van de alternatieven. “Maar dan moet er wel eerst worden gekeken naar de criteria, want die waren in dit onderzoek al niet goed.”

Wethouder Van der Elst kon niet anders dan toegeven dat er weinig steun is voor zijn voorstel. Maar wat dan? “We staan voor een enorme uitdaging, er zijn te weinig woningen en daar moet een oplossing voor komen.” Hij is blij dat het Oude Stationslaantje wel wordt geaccepteerd als locatie. “Maar willen we de doelstellingen van 120 woningen halen, dan moet er meerlaags gebouwd worden en dat vereist een aanpassing van de fundering door onder andere te heien. Dat kost nogal wat en hoe vertaalt zich dat naar de huur?”

Een andere plek, het voormalige Fixet-terrein, valt af. “Daar zijn andere plannen voor in de maak die in december worden gepresenteerd”, aldus de wethouder. En bouwen op de ijsbaan is veel te duur vanwege de slappe grond. Ook bouwen op de werf op de Rosenburghlaan is geen optie. “Daar worden twee ‘scheve huisjes’ gebouwd voor mensen met een beperking.” En zo blijven er dus nog maar weinig locaties over.

De wethouder trok het voorstel niet terug maar adviseerde de partijen om tijdens de raadsvergadering op 23 mei een amendement in te dienen om het Geestwoningpad van de lijst te halen. Dat kwam hem op kritiek van SP-voorman Erik Maassen te staan. “In november vorig jaar hebben wij, samen met GroenLinks eenzelfde amendement ingediend, dat werd toen afgewezen. Ik heb het idee dat er nu wel bijval voor is.”

Op 23 mei wordt het onderwerp in de gemeenteraad besproken. “Laten we dan ook lessen leren uit de gemiste kans voor burgerparticipatie”, vonden de leden van de raadscommissie.

Maatschappij Politiek Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×