Thierry Kloos en Maya Haque waren te gast bij de Geldparadesoepshow in de BOP aan de Willem Klooslaan. (Foto: Gerry van Bakel)

Advies schuldhulpverleners: 'Trek snel aan de bel bij geldproblemen'

“Ik heb geen schulden, maar wel hoge lasten. Daarom loop ik bij de Voedselbank en kom ik in de problemen als mijn koelkast kapotgaat.” Een van de bezoekers van de Buurtontmoetingsplek in Leiden Zuidwest legt haar probleem op tafel. En dat is precies de bedoeling van de Geldparadesoepshow dinsdagochtend. Op tijd hulp vragen helpt.

Wat kan de Stadsbank voor haar doen, is de vervolgvraag van deze buurtbewoner. “Kan ik een renteloze lening krijgen bij de gemeente?” Maya Haque van de Leidse Stadsbank zegt dat de Stadsbank geen leningen verstrekt. “Dat was vroeger wel zo, vandaar dat het woord bank nog in de naam zit”, zegt Haque. Best verwarrend vinden de mensen in de Buurtontmoetingsplek (BOP).

Tijdens de Geldparade gaat een team van welzijnsorganisatie Buzz Leiden in de buurt aanbellen om met buurtbewoners in gesprek te raken over hun geldzaken. Of ze misschien wat hulp nodig hebben bij het invullen van formulieren, iemand die meekijkt met de financiële administratie en nog veel meer. Tijdens de Geldparadesoepshow presenteert het team de resultaten en zijn er gastsprekers die met de buurtbewoners in de gesprek gaan. Op dinsdag 23 april gaat het over schuldhulpverlening.

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Maya Haque en Thierry Kloos over het voorkomen van problematische schulden.

Haque vertelt dat de Stadsbank mensen geen geld leent, maar wel kan helpen en daar hoef je helemaal geen torenhoge schulden voor te hebben. “Dat is ook heel persoonlijk”, zegt Haque. “De een ligt wakker van een schuld van drieduizend euro, terwijl een ander een schuld van dertigduizend euro heeft en daar geen uur minder om slaapt. Als je schulden nog niet heel erg hoog zijn, hoef je niet in een schuldsaneringstraject. Maar we kunnen ook helpen met inzicht krijgen in de balans tussen inkomsten en uitgaven.”

Melding
De andere gastspreker in de BOP is Thierry Kloos, hij is van het team Eerste hulp bij geldzorgen van de gemeente Leiden. “Wij krijgen van woningcorporaties, ziektekostenverzekeringen en waterbedrijven een melding als mensen een betalingsachterstand hebben”, zegt Kloos. “En dan gaan wij langs. We bellen aan en proberen in gesprek te komen. Soms lukt dat wel en soms gooit iemand meteen de deur dicht.”

Zowel Haque als Kloos benadrukken hoe belangrijk het is om tijdig aan de bel te trekken en hulp te zoeken. Voordat er schulden ontstaan. “Ook een achterstand in betalen is een schuld”, zegt Kloos, “en ook als je geld leent bij vrienden of familie, heb je een schuld. Die kan ook meegenomen worden in een schuldsaneringstraject, maar dat is soms wel lastig voor de relatie met je vriendin of broer.”

Achttien
Want bij een schuldsaneringstraject worden afspraken gemaakt met schuldeisers en dat betekent dat ze akkoord gaan met minder geld terugkrijgen dan de oorspronkelijke schuld. “Het schuldsaneringstraject duurt nog maar achttien maanden”, zegt Haque, “in plaats van drie jaar. Dat is fijn, want vaak lopen mensen al een jaar of vijf rond met schulden. Proberen ze het zelf op te lossen, voordat ze bij ons terechtkomen. Vorig jaar heeft de minister dat veranderd. In achttien maanden schuldenvrij en zorgenvrij.”

Wie meer wil weten over de Geldparade van welzijnsorganisatie Buzz Leiden, kan kijken op website van Buzz Leiden over de Geldparade of lees eerst dit verhaal op Sleutelstad.nl over de eerste Geldparadesoepshow.

 

Advertentie

Economie Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×