Veel inwoners van Wassenaar hebben al jaren overlast van de enorm drukke A44 die langs het dorp loopt. (Foto: Sleutelstad)

Bewoners langs A44/N44 Wassenaar tegen metershoge geluidsschermen

Veel inwoners van Wassenaar hebben al jaren overlast van de enorm drukke A44 die langs het dorp loopt. De weg tussen Leiden en Den Haag is niet alleen druk, hij zorgt op sommige plekken ook voor sluipverkeer en geluidsoverlast in Wassenaar. Om die geluidsoverlast te bestrijden wil Rijkswaterstaat zes meter hoge betonnen geluidsschermen plaatsen langs een deel van de weg.

Maar niet iedereen is daar blij mee, bewoners van de Narcislaan willen ze wel graag hebben, maar bewoners aan de Rijksstraatweg pleiten voor hele andere oplossingen.

Het huis van Ron de Bijl aan de Rijksstraatweg is doodstil. Je zou niet zeggen dat zijn huis aan een van de drukste straten van Nederland ligt. Aan tafel zit ook Jan Diephuis, de mannen hebben twee mappen voor zich liggen met alternatieven. “Ik vind het belachelijk dat er zo’n groot scherm komt. Kijk, je zou bijvoorbeeld ook de vangrail kunnen verlagen want het meeste geluid komt van de banden van de auto’s.”

Diephuis loopt naar buiten en wijst naar een hoog dakraam. “Zo hoog moeten de schermen worden. Echt belachelijk”, zegt hij. De Bijl vult hem aan. “En wat te denken van de waardevermindering van onze huizen als er zo’n betonnen kolos voor je huis wordt gezet. En graffiti.”

Narcislaan
Tachtig meter verderop ligt de Narcislaan. Daar is de gepensioneerde Chris Hooijkaas al meer dan vijftien jaar bezig om geluidsschermen te krijgen, maar tot nu toe zonder succes. “Ik kan niet lekker in mijn tuin zitten, zelfs als het zomers warm is slaap ik met de ramen dicht vanwege de herrie.” Zijn buurman Paul van IJssel valt hem bij: “Het interesseert me niet wat ze hier verderop vinden, ik wil een geluidswal, heel Nederland staat vol met geluidswallen, zo ingewikkeld hoeft het toch niet te zijn? En of het nou vijf of zes meter wordt, dat maakt me niet uit maar hoe eerder hoe beter.”

Mocht er een geluidswal komen, zegt De Bijl, dan zouden zij hem veel lager willen hebben en met groen begroeid. “Weet je wat ook zo zonde is, nu staan er allemaal bomen, maar die moeten volgens Rijkswaterstaat, die de schermen eventueel gaat plaatsen, straks allemaal verdwijnen.”

Over twee weken doet de Raad van State uitspraak.

Maatschappij Politiek Wassenaar


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×