De N206 tussen Leiden en Katwijk. (Foto: Politie)

Veel hardrijders op N206 tussen Leiden en Katwijk

Op de N206, de nieuwe provinciale weg tussen Katwijk en Leiden, rijden automobilisten met grote regelmaat flink te hard op het stuk weg dat ook wel de tunnelbak genoemd wordt. Hoewel het strakke nieuwe wegdek lijkt uit te nodigen om het gaspedaal eens lekker in te trappen, hangt er een flink prijskaartje aan te hard rijden.

De N206 ir. G. Tjalmaweg is onlangs verbreed van 2 x 1 naar 2 x 2 rijstroken. De weg ging in april 2023 open en maakt deel uit van de RijnlandRoute. De maximumsnelheid op dit deel van de N206 is 80 kilometer per uur. Hoewel veel automobilisten zich aan deze snelheid houden, blijkt keer op keer dat het gaspedaal regelmatig flink wordt ingetrapt. Tijdens controles door de politie zijn sinds begin dit jaar dan ook veel snelheidsovertredingen geconstateerd.

Dubbele snelheid
De hoogst gemeten snelheid was 192 kilometer per uur. Dat is dus ruim het dubbele van de toegestane snelheid. “Tot nu toe hebben zich gelukkig nog geen grote aanrijdingen voorgedaan. Maar wanneer er met zulke absurd hoge snelheden een aanrijding plaatsvindt, zijn de gevolgen dramatisch”, zegt teamchef Peter Koot van de politie Katwijk-Noordwijk bezorgd. “Dus los van de kosten, neem je ook grote veiligheidsrisico’s voor jezelf en voor anderen wanneer je je gaspedaal te ver intrapt. Die maximale snelheid is er niet voor niets.”

Naast bekeuringen die bestuurders op de deurmat kregen, hebben de controles in 46 gevallen geleid tot een invordering van het rijbewijs. Dat gebeurt als een bestuurder vijftig kilometer per uur of meer harder rijdt dan is toegestaan. Na de invordering van een rijbewijs is de bestuurder niet meer bevoegd een auto te besturen. Constateert de politie dat iemand dat toch doet, dan volgt er een proces-verbaal voor het rijden zonder geldig rijbewijs.

Het Openbaar Ministerie beslist of en wanneer een bestuurder het rijbewijs terugkrijgt. Los van zulke praktische gevolgen, zijn de boetes ook stevig. Wie bijvoorbeeld vijftig kilometer per uur te hard rijdt, krijgt een boete van 860 euro. Vanaf honderd kilometer per uur is dat zelfs 2.400 euro. En dat bovenop een rijontzegging. Tot slot verplicht het CBR bij ernstige snelheidsovertredingen de bestuurder tot een verplichte cursus. Dat kost niet alleen tijd, maar ook honderden euro’s.

Advertentie

112 Sleutelstad Leiden Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×