Burgemeester Peter van der Velden knipt een lintje door om de Buurtbuik te openen. (Foto: BuurtBuik Leiden)

Burgemeester opent BuurtBuik Leiden in De Bakkerij

Leiden heeft een BuurtBuik. Burgemeester Peter van der Velden verzorgde zondag de officiële opening van de ‘lunchroom’ in Diaconaal Centrum De Bakkerij waar Leidenaren op zondagmiddag terecht kunnen voor een gratis driegangenlunch.

Iedere zondag om 12.30 uur serveren vrijwilligers een maaltijd aan iedereen die hier behoefte aan heeft. “Of je een kleine beurs hebt, buren wilt leren kennen of een steuntje in de rug kan gebruiken, iedereen is welkom”, vertelt Bastiaan Vuyk, een van de initiatiefnemers.

Uitdaging
De lunches worden samengesteld uit voedsel dat over is. “Vrijwilligers uit de buurt halen het op bij lokale leveranciers en koken er een lekkere maaltijd van. Elke keer een creatieve uitdaging: je weet namelijk nooit wat de opbrengst van de dag zal zijn.”

Aalmoespot
De BuurtBuik past in de traditie van De Bakkerij. “Bijna zeshonderd jaar geleden openden de deuren voor eenieder die hulp nodig had. Elke zondag werd er een aalmoespot gekookt. Een gerecht dat gratis werd verstrekt aan arme mensen. Met de BuurtBuik wordt zo een traditie in ere herstelt.”

Armoede
Uit onderzoek blijkt dat veertien procent van de bewoners van Leiden in armoede leeft. “Ook zien we dat er in onze stad nog steeds mensen eenzaam zijn. Jaarlijks gooien supermarkten rond de 180.000 ton aan voedsel weg. Dit alles vormt voor een gat in de markt”, aldus Vuyk.

BuurtBuik Leiden wil buurtbewoners uit verschillende bevolkingsgroepen samenbrengen om sociaal isolement tegen te gaan. De maaltijd is een middel om mensen elkaar regelmatig te laten ontmoeten. “Zonder onderscheid te maken op inkomen, etniciteit of leeftijd”, zegt Vuyk.

Gezelschap
Ook in vijftien andere gemeenten zijn er BuurtBuiken. De Leidse versie startte in november 2023 met het uitdelen van gratis lunches op zondag. Burgemeester Peter van der Velden verzorgde afgelopen zondag de officiële opening. “Ik vind het echt een heel mooi initiatief”, zegt de burgemeester Van der Velden over Buurbuik. “Daarom ben ik ook graag op de uitnodiging ingegaan en ik heb in fijn gezelschap en in luxe geluncht.” Een bezoekster beaamt zijn woorden: “Het eten is fantastisch en het is goed dat er geen voedsel wordt verspild. Maar eigenlijk gaat het om het gezellige gesprek dat je met elkaar hebt.”

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×