De campus Den Haag van de Universiteit Leiden was enkele dagen gesloten wegens bedreigingen. (Foto: Marcel de Groot)

Docenten ontvangen rouwkaart, student verdacht van dreigberichten

De student Hahib L. die wordt verdacht van doodsbedreigingen aan docenten van Haagse campus van de Universiteit Leiden, beweert dat zijn berichten verkeerd begrepen zijn. Dat bleek maandag bij een inleidende zitting. Volgens zijn advocaat wilde hij tolk zeggen in plaats van dolk. Toch blijft de 32-jarige man langer vastzitten.

De uit Enschede afkomstige man wordt verdacht van het sturen van dreigberichten en een rouwkaart aan docenten van de Universiteit Leiden, campus Den Haag. Tussen oktober 2023 en begin dit jaar schreef hij teksten als ‘ik zoek een dolk’ en ‘ik zou het zeker niet erg vinden als veertien van jullie hoeren doodgeschoten worden’. Volgens de advocaat een geval van spraakverwarring. De student had tolk willen schrijven.

De man werd op 19 januari weliswaar opgepakt met een mes in zijn bezit, maar de advocaat stelt dat het een klein mes betrof dat in een vak van zijn koffer zat. Hij zou het niet hebben willen gebruiken om iemand te verwonden.

Erasmus Universiteit
De bedreigingen vonden plaats kort na een fataal incident op de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daar werd in september een docent gedood door de zogenoemde ‘Erasmusschutter’ die even daarvoor ook zijn buurvrouw en haar dochter doodschoot. Volgens het OM verwijst L. in zijn mails op een dreigende manier naar dat drama. Maar de advocaat bleef volhouden dat zijn cliënt niet gewelddadig is.

De Haagse afdeling de Leidse universiteit was vanaf 13 oktober drie dagen dicht vanwege een verhoogd veiligheidsrisico. Het werd tijdens de zitting niet duidelijk of dat iets met deze zaak te maken had.

Kliniek
In de afgelopen maanden hebben deskundigen onderzoek gedaan naar de geestesgesteldheid van de verdachte. Zij bevelen aan om hem te laten behandelen in een kliniek. Het rapport was echter nog maar net voor de zitting af, waardoor de man het zelf nog niet heeft kunnen lezen. Tot de volgende zitting blijft de verdachte dan ook vastzitten. Dit vindt plaats op 12 juli.

Advertentie

112 Sleutelstad Leiden Onderwijs Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×