Het park in Starrenburg II heet voortaan het Max van der Stoelpark. (Foto: Voorschotense Krant)

Max van der Stoelpark in Voorschoten

De in 1924 in Voorschoten geboren Max van der Stoel krijgt in zijn geboortedorp een park naar zich vernoemd. Van der Stoel was politicus, diplomaat en bijzonder hoogleraar, en naamgever van de Max van der Stoelprijs. Zijn inspanningen voor de rechten van de mens worden in binnen- en buitenland geroemd.

Sinds december 2023 heeft Voorschoten een nieuw straatnamenbeleid. Inwoners kunnen verzoeken indienen voor straatnamen, mits deze namen bijdragen aan de identiteit en historie van het dorp. Vorig jaar ontving de gemeente al het verzoek om een straat te vernoemen naar Van der Stoel die naast oud-minister van Buitenlandse Zaken ook diplomaat, minister van Staat, ambassadeur bij de Verenigde Naties en hoge commissaris van de OVSE was. Ook bekleedde Van der Stoel enkele jaren een bijzonder hoogleraarschap aan de Universiteiten van Tilburg en Leiden.

Vader en zoon
Burgemeester Stemerdink: “Sinds de invoering van het nieuwe straatnamenbeleid hebben we al veel suggesties ontvangen. Natuurlijk vonden wij het verbinden van een openbare ruimte aan Max van der Stoel een mooi idee, gezien zijn jarenlange, onvermoeibare diplomatieke en politieke inspanningen op het gebied van internationale mensenrechten. We hebben echter niet gekozen voor een straatnaam, omdat deze teveel lijkt op de Dr. Martinus van der Stoelstraat, de vader van Max van der Stoel. Daarom vernoemen we het park naar hem. Naast de straat die naar zijn vader is vernoemd. De bordjes worden op korte termijn geplaatst.”

Mensenrechtenprijs
Behalve talloze onderscheidingen die Max van der Stoel tijdens en na zijn leven (hij overleed in 2011) ontving, is er ook een prestigieuze prijs naar hem vernoemd. De Max van der Stoel Human Rights Award, ook wel Mensenrechtenprijs, is een internationale beloning die bij zijn afscheid door de Nederlandse regering is ingesteld. Deze wordt jaarlijks uitgereikt aan studenten die een proefschrift of scriptie hebben geschreven op het gebied van de rechten van de mens.

Voorschotenaar Arnold Posthuma heeft de aanvraag bij de gemeente ingediend. “Maar wel als burger hoor”, zegt de fractievoorzitter van de PvdA Voorschoten. “In Praag is een park naar hem vernoemd. In Griekenland twee straten. Een onderzoeksinstituut in Macedonië draagt zelfs zijn naam. De universiteit van Tilburg heeft een jaarlijkse mensenrechtenprijs naar hem vernoemd. En niet voor niets draagt de aan de PvdA gelieerde buitenlandstichting FMS –  die opkomt voor vrijheid en democratie – zijn naam.”

In Nederland was Hengelo de eerste en vooralsnog enige gemeente met het vernoemen van een straatnaam naar Max van der Stoel. “Voorschoten kon natuurlijk niet achterblijven. We zijn daarom blij dat de gemeente Voorschoten heeft besloten tot het vernoemen van een parkje naar zijn naam.”

(Foto: Wikipedia, Croes, Rob C. / Anefo)

Het parkje ligt tussen de Bram Limburgstraat en Dr. Martinus van der Stoelstraat. De laatste persoon was niet een toevallige naamgenoot, maar natuurlijk de Voorschotense oud-verzetsheld en tevens de vader van Max van der Stoel.

Nieuws Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×