Arthur Haasbroek wil bestuurders van verenigingen handvatten bieden hoe te handelen bij crisissituaties. (Foto: Gerry van Bakel)

Leids symposium voor verenigingen over omgaan met crisissituaties

Sporten, muziek maken of een andere hobby uitoefenen. Mensen doen het voor de lol en vaak bij een vereniging. Maar wat als er iets ernstigs gebeurt: een grote brand die alles in de as legt of zelfs een misdrijf. Arthur Haasbroek, voorzitter van Gymsport Leiden, weet als geen ander wat er dan op je afkomt als clubbestuurder. Daarom organiseert hij een symposium.

Haasbroek wil niet al te diep ingaan op de gebeurtenis die uiteindelijk leidt tot het symposium ‘Club, bestuur en calamiteit’ dat hij op donderdag 16 mei organiseert. Maar de moord op een jong lid van zijn club Gymsport Leiden zorgde eind 2021 voor een ongekende crisissituatie in de Leidse sportclub. “Er komt veel op je af en eigenlijk moet je overal zelf je vinger opsteken om hulp te krijgen. Er is gewoon weinig geregeld voor sportverenigingen.”

Sleutelstad Sport-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Arthur Haasbroek over het symposium dat bestuurders handvatten moet geven in crisissituaties.

Gelukkig krijgt niet iedereen binnen een vereniging met een moord te maken, maar een grote brand die al het materiaal en het clubhuis vernietigt, of een penningmeester die er met de kas vandoor gaat, levert net zo goed een crisissituatie op. En de bestuurders van al die verenigingen en clubs zijn doorgaans vrijwilligers die met hele andere ideeën ooit begonnen zijn aan hun taak.

“Onze eerste boodschap is dat je je niet moet laten verrassen door een crisis”, zegt Haasbroek. “Je moet je voorbereiden op wat je zou kunnen overkomen. En dan helpt het al om een informatiekaart te maken of bijvoorbeeld een telefoonlijst wie er allemaal gebeld moeten worden.” Het symposium is overigens niet alleen voor bestuurders van sportverenigingen. “Dit geldt ook voor allerlei andere clubs in bijvoorbeeld de culturele sector.”

Primeur
Haasbroek vond een partner in voorzitter Bas Pieterse van de Leidse hockeyclub Roomburg. “Ik ken Bas al lang vanuit de Leidse sportwereld, dus we zijn samen gaan zitten. Daar is nu dit symposium uit voortgekomen. Het is vooral gericht op bestuurders. Dit is het eerste symposium over dit onderwerp, je kunt dus zeggen dat Leiden de primeur heeft. En er wordt vanuit andere delen van het land met interesse naar gekeken.”

Op het programma staan twee sprekers: Philine van Overbeeke (Erasmus Universiteit) over het belang van verenigingen voor de stad, en Ed Oomes (Royal Schiphol Group) over de duiding van een crisis uit de praktijk. Verder heeft de organisatie een video laten maken waarin ervaringsdeskundigen hun verhaal vertellen.

Kosteloos
Voor de organisatie van het symposium werken Haasbroek en Pieterse samen met de gemeentes Leiden, Voorschoten en Oegstgeest en de Veiligheidsregio Hollands Midden. Het symposium is op donderdag 16 mei op de hoofdlocatie van de Veiligheidsregio Hollands Midden aan de Rooseveltstraat 4a in Leiden. Inloop met buffet vanaf 18.00 uur. Deelname aan het symposium is kosteloos. Aanmelden is verplicht en kan via deze link.

Advertentie

Leiden Maatschappij Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×