Een volledig verbod op deur-aan-deurverkoop in Oegstgeest is niet haalbaar. (Foto: Reanne van Kleef)

Volledig verbod op deur-aan-deurverkoop in Oegstgeest komt er niet

Een volledig verbod op deur-aan-deurverkoop in Oegstgeest is niet haalbaar. Dat blijkt uit een inventarisatie die het gemeentebestuur gemaakt heeft in opdracht van de gemeenteraad. Die had opgeroepen om te kijken hoe opdringerige verkopers van bijvoorbeeld energie- of internetcontracten aangepakt kunnen worden. Hoewel een volledig verbod niet mogelijk blijkt, zijn er wel andere maatregelen die overwogen kunnen worden.

Een groot deel van de gemeenteraad was het er eerder dit jaar over eens dat commerciƫle deur-aan-deurverkopers een onwenselijk verschijnsel zijn. Het liefste wilde Tobias van der Hoeven (CDA) een volledig verbod, maar omdat de juridische haalbaarheid onduidelijk was diende hij een voorstel in om uit te laten zoeken wat er wel mogelijk was.

Juridisch verantwoorden
Een volledig verbod is in ieder geval juridisch niet te verantwoorden, blijkt nu. Dit mag alleen wanneer de openbare orde en de veiligheid in het geding zijn. Dat is niet hard te maken, zeker omdat er over het verschijnsel nauwelijks klachten binnen gekomen zijn bij de gemeente. Wel zijn er andere mogelijkheden. Momenteel geldt er al een verbod tussen 20.00 en 8.00 van maandag tot en met zaterdag. Zondag is het helemaal verboden. Rondom winkelcentrum Lange Voort en winkelgebied de Kempenaer is er de hele week een verbod.

De beperking van tijd en bepaalde locaties kan uitgebreid worden tot gebieden waar veel overlast van deur-aan-deurverkopers ervaren wordt. Maar voor de gehele gemeente is dit niet goed te onderbouwen. Het is nu aan de gemeenteraad om te bepalen voor welke optie gekozen wordt.

 

Maatschappij Oegstgeest Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×