(Foto's: Wil van Elk)

Waardige dodenherdenking in Oegstgeest

Ook in Oegstgeest werden zaterdag de slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog herdacht. De ceremonie in het dorp werd georganiseerd door het comité Herdenken en Vieren.

De herdenking in Oegstgeest bestaat uit twee onderdelen. Eerst vond een herdenking plaats in het het Dorpscentrum. De twee minuten stilte en bloemlegging vonden hierna plaats in het Bos van Wijckersloot. Bij beide onderdelen waren er toespraken en werden gedichten voorgedragen.

Vrouwen
Bij de herdenking in het dorpscentrum sprak Marjan Schwegman, oud directeur van het NIOD. Zij sprak over het geven van het leven als de omstandigheden er om vragen en de rol van vrouwen in het verzet. Deze rol is lang onderbelicht gebleven omdat het verzet van vrouwen vaak dicht bij huis begon.

Ook werden door twee middelbare scholieren van het Rijnlands Lyceum zelfgeschreven gedichten voorgedragen. Verder zijn de namen van slachtoffers voorgelezen. Het gaat hierbij om zowel Joodse-, burger- als militaire slachtoffers.

Stilte
De twee minuten stilte bij het Bos van Wijckerslooth werden ook begeleid door toespraken en gedichten. Voormalig predikant Aart Verburg sprak over vooroordelen die we soms hebben over bepaalde groepen mensen en het belang van tolerantie. Na afloop van het stiltemoment werden er bloemen gelegd. Nadien was er nog een samenzijn in het dorpscentrum.

Ook op 5 mei was het comité actief. Een jeep uit de Tweede Wereldoorlog werd door het comité opgesteld aan de Lijtweg. De inzittenden van deze jeep waren gekleed in kleding uit de jaren 40.

 

Maatschappij Oegstgeest


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×