Overal in de provincie wordt de komende jaren naarstig gezocht naar extra woningbouwlocaties. (Foto: Chris de Waard)

Zuid-Holland wil meer woningen bouwen met hulp minister De Jonge

De provincie Zuid-Holland wil dat er bovenop de bestaande afspraken nog eens 12.000 extra woningen worden gebouwd. Het provinciebestuur geeft daarmee gehoor aan een dringend verzoek van minister Hugo de Jonge. In een brief schrijft Gedeputeerde Staten dat er wel hulp nodig is om de woningen echt te laten bouwen.

Zuid-Holland gaat op zoek naar flink meer woningbouwplannen in de provincie. Ook de plancapaciteit wordt uitgebreid om vertraging en planuitval op te vangen. De bedoeling is om bestaande plannen voor 15.000 woningen sneller uit te voeren. Daarnaast zijn extra plannen nodig voor nog eens 34.000 woningen. Op korte termijn moet het aantal aanvaarde plannen zo optellen tot zo’n 273.000 woningen. “Dat is een enorme opgave”, beseft ook het provinciebestuur dat dan ook tijd aan de minister vraagt om die plannen te bespreken en te beoordelen. De grens die daarbij wordt gebruikt voor een betaalbaar koophuis gaat omhoog van 355.000 naar 390.000 euro.

Hulp
Minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge en Gedeputeerde Staten zijn in gesprek over de aanpak van de wooncrisis. De provincie wil dat twee derde van de nieuwe woningen ook betaalbaar is. Veel mensen hebben niet genoeg geld voor een dure koop- of huurwoning. Zo vraagt de provincie bij het verhogen van de grens voor betaalbare koopwoningen, hoe ervoor gezorgd kan worden dat er wel degelijk ook minder dure woningen gebouwd worden.

Daarnaast willen Gedeputeerde Staten hulp om genoeg sociale huurwoningen mogelijk te maken. Ruim de helft van alle Zuid-Hollandse huishoudens komt hiervoor in aanmerking en daarom zijn er 100.000 nieuwe sociale huurwoningen nodig. De provincie wil dat die woningen eerlijk verdeeld worden over heel Zuid-Holland en vraagt de minister mee te denken hoe dat mogelijk kan worden gemaakt.

Ruimte
De minister en Gedeputeerde Staten erkennen dat Zuid-Holland een dichtbebouwde provincie is. Naast woningen is ook ruimte voor bedrijven, landbouw, energie, wegen, natuur en recreatie nodig. “Het is belangrijk om zuinig met de laatste open ruimte om te gaan. De provincie zoekt met de minister naar slimme regels om efficiënt met ruimte om te kunnen gaan”, aldus GS in hun brief.

Toch wil ook het provinciebestuur kijken of op enkele locaties nieuwe ruimte voor woningen gevonden kan worden. Zo onderzoekt Zuid-Holland of buitenstedelijke plannen ook snel tot woningen gaan leiden of dat ze voorlopig alleen op papier bestaan. “De papieren plannen willen wij vervolgens inruilen worden voor locaties waar wel snel gebouwd kunnen worden.”

Leiden Maatschappij Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×