Foto ter illustratie. (Foto: ANP)

Let op: criminelen gebruiken nieuwe babbeltruc om je huis leeg te halen

Criminelen die zich voordoen als politieagenten of -rechercheurs, bij jou thuiskomen en vervolgens je huis leegroven. In verschillende steden en dorpen in is dit de afgelopen weken gebeurd. Bij een vrouw in Wassenaar werd voor 60.000 euro aan gouden sieraden en diamanten gestolen. “Waarschuw je ouders, grootouders en schoonouders!”

“Mensen krijgen een telefoontje van iemand die zich voordoet als iemand van de politie of recherche”, begint politieagent Robin Heijmans. “De mededeling wordt gedaan dat er personen zijn aangehouden en dat daarom sieraden en andere waardevolle spullen moeten worden veiliggesteld door de politie.”

Via de telefoon kunnen de gebelden een afspraak maken met ‘de politie’. “Als mensen vervolgens op die afspraak ingaan, weten die lui toegang te krijgen tot de woning wanneer ze aanbellen. Dat is logisch. Want je hebt een afspraak met de politie om spullen in huis veilig te stellen”, gaat Heijmans verder.

“Ze komen bij je langs met meerdere personen en gaan heel geraffineerd aan het werk. Eén persoon gaat namelijk het gesprek aan met de bewoner, die wordt uitgenodigd om de kostbare bezittingen te laten zien. De anderen nemen het vervolgens mee. Het is een afleidingstruc.”

Tienduizenden euro’s
Heijmans werkt voor de politie Wassenaar. Daar komt ook de vrouw vandaan bij wie voor tienduizenden euro’s is buitgemaakt. Maar ook in onder meer Alphen aan den Rijn en Wateringen – en andere delen van Nederland – hebben dieven op soortgelijke wijze hun slag geslagen. “Wij bellen nooit mensen om waardevolle spullen veilig te stellen”, benadrukt Heijmans.

Hij doet een oproep aan mensen die via digitale media het nieuws consumeren: “Waarschuw je ouders, grootouders en schoonouders als zij geen gebruik maken van sociale media of online nieuwsmedia. Want dan zijn ze wellicht niet op de hoogte van deze nieuwe vorm van babbeltrucs.'”

“Ze doen het heel tactisch”, gaat Heijmans verder. “In ons geval werd gebeld namens het basisteam Wassenaar. Ze maken het lokaal en proberen op die manier vertrouwen op te bouwen.” In Alphen aan den Rijn werd bijvoorbeeld de naam van de plaatselijke wijkagent misbruikt door de criminelen.

Bel 112
Het nadrukkelijke advies van Robin Heijmans: maak geen afspraak als je gebeld wordt. Doe je het per ongeluk wel, bel dan meteen 112. “Dan komen wij met de politie langs en willen wij proberen om de daders op heterdaad aan te houden.”

Je kunt ook denken: ik maak een afspraak en bel vervolgens de politie om hen te helpen deze criminelen in de kraag te vatten. “Doe dat niet en maak die afspraak om langs te komen niet”, benadrukt de agent. “Maar bel ons wel als je een poosje na je gemaakte afspraak toch argwaan krijgt.”

Echte agenten 
Een andere tip: als de politie aan de deur staat, bel 0900-8844 en laat niemand binnen. Oók als je geen afspraak met de politie had. “Dit is het algemene telefoonnummer van de politie. Je kunt dan laten controleren of de mensen die voor je neus staan ook echt van de politie zijn. Elke agent of rechercheur heeft een eigen verbalisantennummer. Op die manier kan de centralist controleren of de persoon die voor je deur staat, ook daadwerkelijk de persoon is die hij of zij zegt te zijn.”

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Voorschoten Wassenaar Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×