De bunker aan de Morsweg is op 25 mei voor het eerst te bezoeken. (Foto: Chris de Waard)

Eenmalig kijkje in bunker Morsweg tijdens Bunkerdag

Tijdens de Bunkerdag op zaterdag 25 mei is het mogelijk om telefoonschakelstation 616 aan de Morsweg te bezoeken. Dat is de enige bunker uit de Tweede Wereldoorlog die nog resteert in Leiden. Dit is de eerste, en mogelijk ook de laatste keer dat het telefoonschakelstation wordt opengesteld voor een (klein) publiek.

De bunker, typenummer R616  aan de Morsweg is goed gecamoufleerd door overwoekerende planten en een gemetselde muur van wel drie meter dik, waardoor het bouwwerk voor veel  mensen onbekend is. Door de dikke muren heeft het betonnen gebouw verschillende slooppogingen overleefd. De oorspronkelijke hoofdingang is dichtgemetseld, waardoor entree alleen nog via de nooduitgang mogelijk is.

Monument
De bunker is een gemeentelijk monument met nog de nodige originele elementen, waaronder pantserdeuren, verfwerk en delen van luchtzuivering. Het gevaarte is gebouwd naast een militair hospitaal dat in 1951 gesloopt is. De bunker stond toen vlakbij de Morspoortkazerne waar in de Tweede Wereldoorlog Duitse troepen verbleven. De bunker huisvestte oorspronkelijk verbindingsapparatuur en een kabelherstelploeg van zes soldaten.

De Bunkerdag is een jaarlijks fenomeen waarbij de bunkers van de Atlantikwall, een kilometerslange verdedigingslinie aangelegd door Nazi-Duitsland, van Zeeland tot en met de Waddeneilanden open zijn voor bezoekers. Door het hele land worden verschillende activiteiten georganiseerd bij de bunkers om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall. De Bunkerdag is een initiatief van Stichting Europees Erfgoed Atlantikwall. Meer informatie over de landelijke Bunkerdag is hier te vinden.

Een bezoekje aan de Leidse bunker is niet voor iedereen weggelegd. De betonnen constructie is slecht toegankelijk en bezoekers moeten in staat zijn door een venster te kruipen dat ongeveer tachtig centimeter boven het maaiveld uitsteekt. Mensen die slecht ter been zijn kunnen daardoor niet deelnemen aan de rondleiding.

De rondleidingen in de bunker zijn op zaterdag 25 mei van 10.00 tot 17.00. Voor de rondleiding is reserveren verplicht.

Nieuws


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×