Rapport van Universiteit Leiden: diefstal bij archeologisch veldwerk. (Foto ter illustratie, Pixabay)

Werksfeer bij Archeologie fnuikte ontwikkeling van medewerkers

Intimidatie, machtsmisbruik, manipulatie, pesten, angstcultuur, persoonsverheerlijking — het is een kleine bloemlezing uit de verklaringen die medewerkers aflegden over het gedrag van een hoogleraar en haar partner binnen de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden. Het College van Bestuur maakte het adviesrapport van een commissie hierover gisteren openbaar. Het algemene beeld: medewerkers en studenten hebben in een sociaal onveilige sfeer tegenwerking ervaren en hun ontwikkeling is gefnuikt.

“Ze hebben hun projecten niet of niet naar behoren kunnen voltooien, hun gewenste loopbaan niet kunnen vervolgen, minder bereikt dan mogelijk zou zijn in een gezonde werkomgeving en hun netwerken beschadigd zien worden”, zo staat in het rapport. “De ondervonden schade neemt de vorm aan van verdriet, spijt, schaamte, frustratie en normalisering van het ondergaan van grensoverschrijdend gedrag, kwetsbaarheid en argwaan. Eén melder geeft aan materiele schade te hebben geleden.”

Zwarte lijst
In het rapport worden hoogleraar Corinne Hofman en haar partner Menno Hoogland ‘Persoon A’ en ‘Persoon B’ genoemd. Voorbeelden van hun pestgedrag die worden vermeld zijn het bespotten van iemand met overgewicht, het aanduiden van iemand als een nutteloze figuur, buitensluiting en een ‘zwarte lijst’ waar mensen op werden gezet. Dit in een sfeer van schreeuwen, woede-uitbarstingen en agressief taalgebruik. Uit de verklaringen komt ook zwangerschapsdiscriminatie naar voren: zwangerschap zou beschouwd zijn als een belemmering van het werk.

Menselijke resten
Bij archeologisch veldwerk kwam het voor dat toiletbezoeken sterk werden gereguleerd en dat medewerkers werden uitgehoord over anderen. Ook zou er sprake zijn geweest van rijden onder invloed van alcohol en druk op medewerkers en studenten om alcohol te drinken en deel te nemen aan het plaatselijk nachtleven.

Persoon A en Persoon B hebben volgens verklaringen van melders zonder toestemming van de lokale autoriteiten tanden uit menselijke resten gehaald en die meegenomen. “Dat gebeurde met een tang, een hamer en een schroevendraaier, op gewelddadige wijze en zonder aandacht voor in de archeologie algemeen aanvaarde ethische en technische regels”, zo staat in het rapport.

Leiden Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×