(Foto: Sleutelstad)

15-jarige Jayda bouwt aan judocarrière: 'Ik wil de Olympische Spelen halen'

Judotalent Jayda Struijk timmert hard aan de weg. Bij een internationaal toernooi in Slovenië eindigde ze onlangs in de top 10 bij de categorie onder zestien jaar. “Ik ben wel blij met dat resultaat, maar ik had natuurlijk eerste willen worden.”

Struijk begon met judoën toen ze zeven jaar was. “Ik deed veel wedstrijdjes en die won ik vaak. Om mijn techniek verder te verbeteren en meer verschillende tegenstanders te hebben, zit ik sinds vorig jaar bij judoclub Amstelveen. Die is verbonden aan topjudo Amsterdam, waar je kan trainen met andere clubs uit de regio. De overgang ging gelukkig soepel. Ze waren allemaal heel aardig voor me, dus ik voelde me er snel thuis.”

Sleutelstad Sport-presentator Cor van der Velden in gesprek met Jayda Struijk over judo.

Mensenwerpen
De judosport past goed bij haar. “Ik vind het leuk om veel te trainen en het gevecht aan te gaan met goede tegenstanders. Maar het leukste van judo is dat je kan werpen met mensen.” Haar lievelingsworp is de buitenwaartse opzwaai. “Je pakt de ander vast, zwaait je buitenste been omhoog en gooit de ander over dat been heen.”

Naast techniek en kracht, heb je bij judo ook je verstand nodig. “Ik heb van tevoren wel een plan, maar ik moet me ook aanpassen aan de tegenstander. Je moet constant op elkaar reageren en proberen te voorspellen wat de ander gaat doen.”

Struijk weet al precies wat ze wil: “Ik ben naar Amstelveen gegaan om het best uit mezelf te halen. Nu wil ik aan zoveel mogelijk internationale toernooien meedoen.” Op de vraag of ze later verder wil komen in het judo, aarzelt ze geen moment: “Mijn einddoel is natuurlijk de Olympische Spelen te halen.”

Advertentie

Nieuws


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×