(Foto: Chris de Waard)

VVD Leiden kan goed leven met hoofdlijnenakkoord; grote zorgen bij GroenLinks en SVL

Fractievoorzitter Maarten de Crom van de VVD Leiden heeft in het hoofdlijnenakkoord dat zijn partij deze week sloot met de PVV, NSC en BBB geen specifieke punten gezien waar hij zich niet in kan vinden. De VVD is de enige van de vier nieuwe coalitiepartijen in de landelijke politiek die in Leiden is vertegenwoordigd.

“Het is allereerst goed dat er weer een landsbestuur komt en ook dat VVD verantwoordelijkheid neemt”, zegt de Crom die vooral benieuwd is of het allemaal gaat lukken met de PVV en andere nieuwe partijen die nog nooit bestuursverantwoordelijkheid hebben gedragen. Volgende week heeft de VVD in Nieuwegein een congres. “Daar gaan we als fractie naar toe om  van onze partijleider Dilan Yesilgöz een toelichting te krijgen op het akkoord.”

Fractievoorzitters De Crom en Rowaan van respectievelijk de VVD en Groenlinks in Leiden reageren op het hoofdlijnenakkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB.

Waar De Crom zich behoorlijk op de vlakte houdt over de inhoudelijke afspraken, geldt dat allerminste voor GroenLinks-fractievoorzitter Rembrandt Rowaan. “We wisten al dat het niet veel soeps zou worden, maar hier schrikken we echt van”, zegt Rowaan die donderdag namens zijn fractie een reactie op het onderhandelingsakkoord online zette.

Asielcrisis
Punten waar GroenLinks zich kwaad om maakt zijn het schrappen van voorrang voor statushouders bij sociale huurwoningen, het fors versoberen van de rechtsbijstand voor asielzoekers en de bezuinigingen op zaken als onderwijs en klimaat. “Leiden is de stad van vluchtelingen en dat blijven we”, zegt Rowaan. “De asielcrisis is veroorzaakt door het sluiten van asielzoekerscentra en door het ellenlang laten duren van procedures, niet omdat er teveel mensen naar ons land komen.”

Fractievoorzitter Mitchell Wiegand Bruss van Studenten Voor Leiden maakt zich boos om de ‘langstudeerboete’ van 3.000 euro die is afgesproken in het hoofdlijnenakkoord.

Langstudeerboete
“Dat het nieuwe kabinet studenten wil aanpakken door langstudeerboetes uit te delen, is een dolk in de rug van onze studenten”, zegt Rowaan nog. Dat is een punt waar ook SVL-voorman Mitchell Wiegand Bruss op aansloeg toen het akkoord naar buiten werd gebracht. “We hebben eigenlijk meteen met alle andere studentenpartijen in Nederland de koppen bij elkaar gestoken en onze zorgen over het hoofdlijnenakkoord gedeeld.”

Met name het verhogen van het collegegeld voor langstudeerders steekt SVL. “Bij die langstudeerboete zoals ik het noem, wordt het collegegeld met 3.000 euro verhoogd voor voltijdstudenten die langer dan een jaar uitlopen in de bachelor- of masterfase. Maar als je een bestuursjaar doet bij een studenten- of studievereniging of op een andere manier maatschappelijk betrokken bent, dan mag je dus eigenlijk geen vertraging meer oplopen.”

Belachelijk
Wiegand Bruss wil dat de maatregel van tafel gaat. “Het is belachelijk dat in een tijd waarin de prestatiedruk al zo hoog is en de mentale gezondheid van studenten zwaar onder druk staat, om dan de druk nog eens extra op te voeren. Ga er eerst maar eens voor zorgen dat het niveau van onderwijs op de universitaire opleidingen op orde is.” De maatregel moet ingaan bij het studiejaar 2026/2027.

Advertentie

Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×