Toonkunstkoor Leiden en COV Excelsior geven gezamenlijk concert. (Foto: PR)

Hans van der Toorn neemt afscheid met magistrale Verdi

Al 46 jaar lang is hij de dirigent van Toonkunstkoor Leiden en al 19 jaar van COV Excelsior: Hans van der Toorn is niet weg te denken uit de Leidse muziekscene. Maar nu gaat hij met pensioen, met een daverend afscheidsconcert waarin beide koren zullen stralen in het fenomenale werk Messa da Requiem van Giuseppe Verdi. In Sleutelstad Cultuur vertellen Hans van der Toorn en koorlid Hanriëtte Ruigt over het naderende concert, de jarenlange samenwerking en hoe nu verder.

“Het Requiem van Verdi is een magistraal stuk. Ik heb het eerder uitgevoerd maar wilde heel graag met dit werk mijn samenwerking met Toonkunstkoor en Excelsior afsluiten”, vertelt Van der Toorn. “Verdi was als operacomponist op de toppen van zijn kunnen toen hij dit schreef. Een Requiem is een kerkelijk stuk, een dodenmis, maar Verdi heeft er opera van gemaakt. Opera in de kerk.”

Fuga’s
Voor het stuk schreef Verdi niet alleen een groot orkest voor, met bijvoorbeeld wel acht trompetten, maar ook een dubbel koor. “De twee koren worden niet simpelweg samengevoegd tot één heel groot koor, maar zingen ook echt verschillende partijen”, legt Van der Toorn uit. Ruigt vult aan: “Als koor is dat heel spannend om te doen: je zingt met je hele koor vierstemmig maar het andere koor zingt een andere vierstemmige partij.” Van der Toorn stelt dat het stuk van Verdi knap in elkaar zit. “Zo zitten er bijvoorbeeld hele mooie fuga’s in. Daarbij moet je denken aan een soort canon waarbij elke stemsoort een paar maten later dezelfde melodie in zet. En dat door de twee koren heen.”

Samen
Als dirigent van zowel het Leidse Toonkunstkoor als Excelsior uit Leiderdorp, kan Van der Toorn beide koren makkelijk laten samenwerken. Ze hebben al eerder projecten samen gedaan. “Het Toonkunstkoor is een ambitieus koor dat uitdaging zoekt in moeilijke en bijzondere stukken. Excelsior komt voort uit de kerkelijke gemeenschap en is een hechte vriendengroep, ook met allerlei familiebanden. De warmte van het samen zingen staat voorop. Die twee vullen elkaar mooi aan”, stelt Van der Toorn.

Toekomst
Hoe het verder moet met beide koren na Van der Toorns vertrek? Ruigt vertelt: “We zijn al twee jaar geleden begonnen met zoeken naar iemand die het stokje van Hans kon overnemen. We zijn heel erg blij met zijn opvolger Rens Tienstra. De eerste repetitie voor het programma van ons koor bij Schemerstad en de Open Monumentendagen ging heel erg goed. En Excelsior gaat verder met dirigente Margot Kalse, ook een bekende in de Leidse muziekwereld.” En wat brengt de toekomst voor Van der Toorn zelf? “Mijn partner en ik verhuizen naar Spanje. Daar is ook veel te beleven op muziekgebied. Maar ook ga ik van mijn rust genieten: niet meer elke week twee avonden weg voor de koorrepetities.”

Concert
Toonkunstkoor Leiden en COV Excelsior Leiderdorp voeren onder leiding van Hans van der Toorn het Requiem van Verdi uit op 1 juni 2024 in de Pieterskerk te Leiden, aanvang 20:15 uur. Solisten zijn Fenna Ograjensek (sopraan), Maria Fiselier (alt), Marcel Reijans (tenor) en Frans Fiselier (bas), de orkestbegeleiding is in handen van RBO Sinfonia. “Kaarten zijn verkrijgbaar via de websites van de twee koren, maar wees er snel bij want het gaat hard. Gelukkig is de Pieterskerk heel groot, desnoods zetten we er stoelen bij”, grapt Ruigt.


Hans van der Toorn en Hanriëtte Ruigt vertellen bij Sleutelstad Cultuur over het naderende afscheidsconcert.

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×