De gemeente Oegstgeest zoekt nog steeds naar mogelijkheden om hoogspanningskabels ondergronds te brengen. (Foto: Pixabay)

Project verkabelen toch niet stopgezet, Oegstgeest op zoek naar andere opties

De gemeente Oegstgeest zoekt nog steeds naar mogelijkheden om hoogspanningskabels ondergronds te brengen. Suggesties dat het project stopgezet zouden zijn berusten op een misverstand, aldus wethouder Tim van Tongeren.

Eerder dit jaar liet de gemeente weten te stoppen met een project waarbij woningbouw op het tracé kostendrager zou zijn voor het ondergronds brengen van de kabels. Hoewel dat project financieel en praktisch onhaalbaar bleek, moet daaruit niet de conclusie getrokken dat de zogenaamde verkabeling helemaal niet meer zal plaatsvinden, aldus de wethouder.

De gemeente zet nu namelijk in op een project waarbij stroom die opgewekt is door windmolens op zee vanaf Noordwijk via Oegstgeest naar Bleiswijk gebracht zou kunnen worden. Omdat voor dat project geboord zou moeten worden, zouden de hoogspanningskabels met dezelfde moeite toch nog ondergronds gelegd kunnen worden, aldus de wethouder. En dat vrijwel kostenneutraal, zoals de gemeenteraad eerder opdroeg.


Wethouder Tim van Tongeren over verkabelen

VAWOZ
Het gaat om het project Verbindingen Aanlanding Wind Op Zee (VAWOZ), waarbij energie van windparken op zee aan land gebracht wordt, om van daaruit verder vervoerd te worden als elektriciteit, of omgezet te worden naar groene waterstof. De gemeente Oegstgeest heeft nu de voorkeur uitgesproken voor het tracé van Noordwijk naar Bleiswijk, en spreekt daarbij de hoop uit dat de bestaande hoogspanningskabels ondergronds gebracht kunnen worden als onderdeel van het project. De verwachting is dat de gemeente hier in juni van dit jaar duidelijkheid over krijgt. Als het via deze weg lukt om de kabels alsnog ondergronds te krijgen, lukt dit niet eerder dan 2031.

Status
Een eerder verzonden mededeling van de wethouder over het project noemt raadslid Inge Oosterhuis (VVD) onduidelijk. “Het was daarin compleet onduidelijk dat het niet gaat om het stopzetten van het project, maar dat het alleen even in de ijskast is gezet. We gaan regelmatig terugkomen bij de wethouder over hoe de stand van zaken is.”


Inge Oosterhuis (VVD) over verkabelen.

Oegstgeest Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×