De afdeling verhuisde in 2021 naar een tijdelijk gebouw naast het ziekenhuis. (Foto's: Jan Frensen, Graphics: Olivier Spek Architecten)

Nieuwe spoedeisende hulp LUMC bijna klaar

Acht jaar na de eerste plannen en drie jaar nadat de werkzaamheden begonnen, is de vernieuwde spoedeisende hulp van het LUMC bijna klaar. De afdeling verhuisde in 2021 naar een tijdelijk gebouw naast het ziekenhuis en keert in oktober terug op de oude locatie. Maar wel twee keer zo groot en een stuk moderner.

“Het ziekenhuis is vanaf 1984 opgeleverd. Met intensief gebruik is het nu wel toe aan vernieuwing”, vertelt projectleider Thorvald Laken. “Dat doen we gefaseerd per afdeling en nu was de spoedeisende hulp aan de beurt.” Het was een flinke operatie waarbij bijna niets bij het oude gebleven is. Zo is de ambulancetoegang weliswaar op dezelfde plaats, maar is er aan een kant een stuk bijgetrokken, en is er op een ander deel juist een stukje parkeerdek verdwenen.

Projectleider Thorvald Laken over de nieuwe SEH

Corona
De nieuwe SEH is helemaal aangepast aan de moderne tijd. Zo zijn er schermen waar allerlei verschillende medische gegevens weergegeven kunnen worden, komt er up-to-date medische apparatuur en kunnen patiënten op ieder moment gemonitord worden door zogenaamde mobiele monitoring. Als les van de coronacrisis zijn een aantal kamers uitgerust met dubbele deuren, waar een kleine tussenhal de gelegenheid biedt om beschermende kleding aan en uit te trekken.

Regelmatig komen er slachtoffers van seksueel geweld binnen op de eerste hulp. Voor hen komt een speciale ruimte waar een rechercheur afgezonderd kan meeluisteren bij een medisch onderzoek. Voor familieleden van patiënten die komen te overlijden op de afdeling zijn er familiekamers, die op logischere plekken zijn gelegen dan voorheen.

Inrichten
De nieuwe afdeling moet nog volledig ingericht worden. En ook aan de elektra wordt momenteel nog hard gewerkt. Volgens Laken is het de bedoeling dat de afdeling een prettigere omgeving wordt dan voorheen. Om minder klinisch over te komen zijn meubels en balies daarom uitgevoerd in hout,  zijn de plafonds hoger en is er nieuwe verlichting aangelegd. Het is de bedoeling dat er in de wachtruimte kunstplanten komen en een aquarium. Voor dat aquarium is geen budget, dus daar organiseert het ziekenhuis momenteel een crowdfunding voor.

Open dag
De nieuwe afdeling gaat naar verwachting op 10 oktober open. Voor die tijd is er nog een open dag, waarbij geïnteresseerden een kijkje kunnen komen nemen. Dit is op 8 juni, tijdens de Dag van de Bouw.

  • Foto: Olivier Spek Architecten
    Foto: Olivier Spek Architecten
  • Foto: Olivier Spek Architecten
    Foto: Olivier Spek Architecten

 

 

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×