Nico van Welzen en Ilse Hazekamp. (Foto: Gerry van Bakel)

Korfbalvereniging Fiks al bijna honderd jaar een familieclub: 'Je kunt al beginnen als je twee jaar bent'

De Leidse regio kent tientallen sportverenigingen. De een bekender dan de ander, maar allemaal leveren ze een bijdrage aan de gezondheid en het sociale welzijn van hun leden. Sleutelstad Sport zet elke week een vereniging in de spotlights. De vereniging van deze week is de Oegstgeester korfbalvereniging Fiks.

“Korfbal is één van de weinige sporten waar het seizoen duurt van begin september tot half juni”, vertelt voorzitter Nico van Welzen trots. In zo’n seizoen zitten twee competities: het veldseizoen en het zaalseizoen. “We beginnen op het veld”, legt bestuurslid Ilse Hazekamp uit. “Als de veldcompetitie halverwege is, gaan we naar de zaal. Dan spelen we een heel zaalseizoen, dat loopt tot het voorjaar. Dan pakken de veldcompetitie weer op waar die gebleven was en spelen we tot de zomerstop op het veld.”

Sleutelstad Sport-presentatoren Gerry van Bakel en Cor van der Velden in gesprek met Ilse Hazekamp en Nico van Welzen.

Zelf speelt Hazekamp het liefst op het veld. “We hebben geen eigen zaal, daarom huren we er in het zaalseizoen een. Maar dan zijn we dus niet gezellig op onze eigen club met de eigen kantine.” Toch wil ze niet klagen: “Als het buiten koud en nat is, ben ik blij dat we lekker binnen kunnen spelen.”

Honderd jaar
Beide bestuurders hebben maar een klein deel van het bestaan van de vereniging meegemaakt. Die is namelijk al opgericht in 1927. “We hebben net een commissie opgericht om een groot feest te organiseren als we over drie jaar honderd jaar bestaan”, vertelt Van Welzen. “En er zijn twee mannen al een paar jaar bezig met een boek over de clubhistorie.”

Van Welzen is ooit begonnen met korfbal omdat een vriendje dat ook deed. “Ik heb het nog een tijd gecombineerd met voetbal, maar dat was te druk. Toen heb ik voor korfbal gekozen omdat het bij Fiks gezelliger was. Daar keken de mensen veel meer naar elkaar om.” Hazekamp kan dat beamen: “Ik ben begonnen met korfbal, omdat we dat veel op de basisschool speelden. Mijn zus zat bij Fiks en toen ben ik er ook bij gegaan. Er hangt een heel gemoedelijk sfeertje, en het is leuk dat jongens en meisjes samen in een team zitten.”

Wedstrijdjes spelen
“Die goede sfeer kenmerkt de club nog steeds”, vindt Van Welzen. “We gaan zelfs met elkaar op vakantie. We hebben zo’n 275 leden, en iedereen kent elkaar.” Dat ligt niet per se alleen aan Fiks, heeft hij gemerkt. “Bij andere korfbalclubs in de omgeving is dat ook zo.”

Hazekamp is als bestuurslid verantwoordelijk voor de ledenwerving en heeft daarbij profijt van de gezellige sfeer. “Veel familieleden en vriendjes en vriendinnetjes komen via mond-op-mond-reclame bij ons terecht.” Toch is het aanpoten om bij de jongste categorieën voldoende aanwas te houden. “Vooral bij jongetjes is korfbal niet zo populair. Je kunt bij ons beginnen als je twee jaar bent, dan gaan we oefenen met motoriek. Vanaf zes jaar kan je wedstrijdjes gaan spelen.”

De gezelligheid is niet alleen te merken tijdens de wedstrijden. “Met Hemelvaart hebben we altijd een schutterstoernooi, waarbij je in tweetallen tegenover elkaar staat en tien keer moet scoren voor dat de tegenstander dat gedaan heeft. Met Pasen doen we altijd iets leuks, de jeugd gaat op kamp en we hebben in de zomer altijd een grote barbecue.”

Van Welzen vat het kernachtig samen: “We zijn een superleuke club. Kom gerust een keer kijken bij een wedstrijd, dan kan je zelf de sfeer proeven.”

Nieuwsgierig naar Fiks? Meer informatie vind je op de website.

Sleutelstad Sport is elke maandag van 19.00 tot 21.00 uur te beluisteren en te zien op Unity met het nieuws van Sleutelstad.

Advertentie

Oegstgeest Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×