Het Rijksmuseum van Oudheden toont tot en met 25 augustus het luxe landleven aan de Limes, de noordgrens van het Romeinse rijk. Belicht worden de honderden rijke Romeinse akkerbouwbedrijven die tweeduizend jaar geleden de Romeinse soldaten van graan voorzagen in wat nu Limburg is.
Het waren landgoederen met de benaming ‘villa rustica’. Ze hadden opslagruimtes, woningen, stallen, werkplaatsen, siertuinen en grote graanakkers. Er werkten en woonden tientallen mensen. De (Neder-Germaanse) Limes, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, loopt van de Noordzeekust bij Katwijk via Matilo/Leiden tot aan de omgeving van Bonn.
De villa’s waren voorzien van alle toenmalige gemakken, zoals een badhuis en vloerverwarming. “In de hoofdgebouwen vinden we veel Romeinse uitvindingen, zoals bakstenen vloertegels, vensterglas en ijzeren hang- en sluitwerk”, zo licht het museum toe. Toen aan het einde van de derde eeuw de Romeinse macht afnam, werden de villa’s verwoest en verlaten.
Met meer dan tweehonderd voorwerpen, maquettes, 3D-reconstructies en films geeft Romeinse villa’s in Limburg een indruk van het leven aan de Limes. De tentoonstelling, geopend in april, is grotendeels opgebouwd uit de collecties van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden zelf, het Limburgs Museum in Venlo en het Thermenmuseum in Heerlen.
Godinnen
Parallel loopt in het Rijksmuseum van Oudheden de expositie Paestum – Stad van godinnen. Dat was een eerst Griekse en daarna Romeinse stad in Zuid-Italië. Ze werd rond 600 jaar voor Chr. gesticht. Een van de topstukken is het marmeren beeld van vruchtbaarheidsgodin Hera op een troon die, zo heette het, vrouwen en kinderen beschermde en een handje hielp bij de bevalling.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907