Vorig jaar was er wel genoeg zon in de Merenwijk, maar een hittegolf waarop voor het onderzoek werd gehoopt bleef uit. (Foto: Bram Goris/Radboudumc)

Radboudumc onderzoekt gezondheid oudere Leidenaren bij hitte

Het Radboud universitair medisch centrum in Nijmegen (Radboudumc) gaat deze zomer opnieuw onderzoek doen naar hoe Leidenaren op hitte reageren. Dit keer gaan de onderzoekers in de Merenwijk en Leiden-Noord fysieke metingen doen bij 60-plussers en bij 40-plussers met een chronische aandoening. Het gaat dan om metingen van lichaamstemperatuur, bloeddruk, hartslag en fysieke activiteit.

“Vorig jaar hebben we in die buurten wel met sensoren de temperatuur in huis gemeten en inwoners gevraagd vragenlijsten in te vullen. Maar door het uitblijven van een hittegolf hebben we de fysieke metingen toen achterwege gelaten”, zegt hoofdonderzoeker Mandy Peggen. “Voor het onderzoek hopen we deze zomer op een langere periode van hitte, het liefst vijf dagen boven de 25 graden waarvan drie dagen boven de 30. Zo kunnen we waardevolle gegevens verzamelen.”

Inwoners van de Merenwijk en Leiden-Noord die interesse hebben om aan dit onderzoek deel te nemen, kunnen zich nog aanmelden. Daarnaast gaat het Radboudumc een groot vragenlijstenonderzoek uitvoeren naar de hitte-beleving van Leidenaren van 18 jaar en ouder. Ook daarvoor worden nog deelnemers gezocht.

Groen en water
Het Radboudumc hoopt dat het onderzoek ideeën oplevert voor hoe groen en water hitteproblemen in de stedelijke omgeving kunnen beperken. Net als vorig jaar werkt het Radboudumc samen met Leiden omdat die stad de infrastructuur aan de toenemende hitte wil aanpassen.

 

 

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×