(Foto: Regio15)

Burgemeester: 'Explosie Brandts Buyskade onaangename verrassing'

“De explosie aan de Brandts Buyskade die in de nacht van maandag op dinsdag plaatsvond, was een zeer onaangename verrassing.” Dat zegt burgemeester Peter van der Velden desgevraagd tegen Sleutelstad. Hij is blij dat er in elk geval geen gewonden bij het incident zijn gevallen. “Wel heeft de harde knal omwonenden flink schrik aangejaagd. Ik wens hen sterkte.”

De burgemeester is benieuwd naar de uitkomsten van het politieonderzoek dat in volle gang is. “Ik vraag me af wat er zoveel schade heeft kunnen veroorzaken en natuurlijk ook wat de toedracht is. De politie onderzoekt wat er exact is gebeurd.”

Brand
De ontploffing vond rond 00.30 uur plaats en vernielde de ruit van de toegangsdeur van de winkel en ook de gevel werd beschadigd. Volgens de politie werd er explosief materiaal naar binnen gegooid, waarna een explosie volgde. Ook brak er een kleine brand uit, maar die was snel onder controle. De politie heeft na de explosie meteen de omgeving afgezocht, maar dat heeft nog niet tot aanhoudingen geleid.

In het onderzoek is de politie op zoek naar getuigen en eventuele camerabeelden. Ook vraagt de recherche of mensen zich willen melden die weten of er criminele of sociale conflicten een rol spelen bij de de ontploffing. Dat kan via Meld Misdaad Anoniem op 0800 – 7000 of bij de opsporingstiplijn 0800-6070. Ook kan er op de website van de politie een tipformulier worden ingevuld.

Henneptoppen
De verzamelde informatie van de politie moet volgens de burgemeester vervolgens uitwijzen of er ook bestuurlijk moet worden opgetreden. In 2016 werd in een bij het pand van de beddenwinkel horende garagebox al eens anderhalve kilo henneptoppen gevonden tijdens een doorzoeking door een het Haags Economisch Interventieteam. Dat HEIT-team bestond uit medewerkers van politie, douane, UWV, het energiebedrijf en de gemeente Leiden.

De doorzoeking vond destijds plaats, omdat de politie vermoedde dat het bedrijf werd gebruikt voor witwaspraktijken of handel in verdovende middelen. Later werd het pand op last van toenmalig burgemeester Lenferink voor zes maanden gesloten.

112 Sleutelstad Leiden Boxspringstudio Brandts Buyskade


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×