Sommige bijen halen veel honing, terwijl anderen minder productief zijn. (Foto: Sleutelstad)

Bijenvolk sterft door teveel honing

Het is algemeen bekend dat mensen kunnen kampen met obesitas, maar recent is een totaal onverwachte crisis aan het licht gekomen: bijen die sterven aan obesitas, obijcitas dus eigenlijk. In de Hortus Botanicus in Leiden zijn recent 20.000 bijen doodgegaan. Maar hoe zit dat precies, bijen met obesitas?

Het probleem begint bij het verzamelen van honing. Sommige bijen halen veel honing, terwijl anderen minder productief zijn. Als er te weinig honing wordt verzameld, heeft de kolonie geen wintervoorraad en sterven de bijen van de honger. Aan de andere kant kan een overvloed aan honing ook desastreus zijn. Bij te veel honing heeft de koningin geen ruimte om eitjes te leggen voor de winterbijen, wat uiteindelijk kan leiden tot de ondergang van de kolonie.

Fred Weber, imker in de Hortus Botanicus, erkent zijn fout. “In een traditionele korf is het heel moeilijk te zien of bijen teveel honing verzamelen. Ik was een tijdje ziek en heb dus niet de signalen gezien dat er steeds minder bijen in- en uitvlogen. Anders had ik misschien kunnen ingrijpen. Hoewel dat niet echt makkelijk is, want dan moet je de honing wegsnijden en er iets anders voor in de plaats leggen”, legt Weber uit.

Miljoen nakomelingen
Bij moderne bijenkasten is het beheer eenvoudiger. Daarin kun je zien wanneer een honingraat te vol is en deze vervangen door een nieuwe, waardoor de koningin weer ruimte heeft om eitjes te leggen. De levenscyclus van de bijen is tegelijk complex en fascinerend. De koningin wordt buiten de korf bevrucht door een aantal darren en slaat sperma op voor de rest van haar leven.

Een koningin kan tot vijf jaar oud worden en bewaart ongeveer tien miljoen spermacellen. Gedurende haar leven legt ze gemiddeld een miljoen eitjes. Deze eitjes zijn cruciaal voor de voortzetting van de kolonie, vooral de winterbijen die de kolonie door de koude maanden heen helpen. Dit voorbeeld uit Leiden toont aan hoe kwetsbaar bijenkolonies zijn en hoe belangrijk het is om zorgvuldig en bewust met bijenbeheer om te gaan. Het is een les in het balanceren van natuurlijke processen en moderne technieken om de overleving van deze essentiële insecten te waarborgen.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×