Ton Menken en zijn vrouw bezoeken de nieuwe ijshal. (Video: Robbert Beurse en foto's: Emile van Aelst)

Ton Menken bezoekt nieuwe ijshal: 'Geweldig om te zien'

Kunstijsbaanpionier Ton Menken, bekend van de ijsbaan aan de Vondellaan in Leiden, woont al jaren in Frankrijk. Toen hij vorige week even terug in de Sleutelstad was kon hij de verleiding niet weerstaan om een kijkje bij de nieuwe ijshal te nemen.

Samen met zijn vrouw keek Menken zijn ogen uit bij de rondleiding die het echtpaar kreeg van Trudy Kwik die in oktober vorig jaar de feestelijke opening verzorgde van drie nieuwe sportaccomodaties in Leiden, waaronder IJshal de Vliet. Ze kent het pand goed.

Het bezoek roept herinneringen op. “In 1976 stond ik aan de basis van de ijshal. We waren de eersten die een hardrijbaan combineerden met een ijshockeyveld in het midden”, vertelt Menken. Het ontwerp is ook in de nieuwe ijshal terug te zien, maar dan in lagen. “De ijshockeybaan ligt op de begane grond, naast een kleine baan waar ingereden kan worden. Neem je de trap naar boven dan kom je bij de hardrijbaan die, met een opening in het midden, om het hockeyveld loopt”, legt Kwik uit.

IJsbaan
In de jaren voor de schaatshal stond hij aan het roer van familiebedrijf Menken Melk. “We kregen vaak aanvragen van sportverenigingen. Die vroegen of we wilden sponsoren. Maar ik was daar nooit zo’n voorstander van. Je kunt niet tegen iedereen ‘ja’ zeggen, dus terwijl je bij de een goodwill kweekt, breek je bij de ander juist iets af doordat je ze teleurstelt”, legt Menken uit.

De zuivelondernemer besloot iets voor alle sporters in de Leidse regio te doen. Uit onderzoek bleek dat er behoefte was aan een ijsbaan. “En dus bouwden we die”, zegt hij. De hal kreeg zijn naam: Ton Menken IJshal. “Mag het? Ik had er ook flink in geïnvesteerd”, grapt de tachtiger.

Onder begeleiding van Menken kwamen er uiteindelijk vier Ton Menken IJshallen. “In Dordrecht, Rotterdam en Enschede zetten we vergelijkbare hallen neer. En ook in Leeuwarden kwam er een, maar die kwam in eigen beheer en kreeg daarom een andere naam”, weet Menken te vertellen.

Zuinigste
Menken is onder de indruk van de nieuwe energiezuinige hal. “De warmte die vrijkomt bij het ijsmaken wordt gebruikt om het naastgelegen zwembad te verwarmen. In combinatie met de zonnepanelen op het dak zorgt dit ervoor dat Combibad IJshal De Vliet de zuinigste ijsbaan van Europa is”, weet Kwik.

In 2023 sloot de oude ijsbaan aan de Vondellaan definitief haar deuren. Menken kon daar niet bij zijn en ook het openingsfeest van de nieuwe ijshal moest hij aan zich voorbij laten gaan. Hij is blij dat hij nu toch de kans kreeg om binnen te kijken. “Dit is echt geweldig om te zien”, zegt hij tevreden.

Advertentie

Leiden Maatschappij Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×