Het verhaal van het Halifax toestel heeft nu nog steeds impact op de inwoners van de wijk. (Video: Brigit Disseldorp)

Voor het eerst vlag van 51 Squadron gehesen tijdens Halifax herdenking

Op 23 mei wordt ieder jaar herdacht dat in de nacht van 23 op 24 mei 1943 zeven Engelse en Canadese vliegers het leven lieten in het gebied wat nu Haaswijk is. In de middenberm van de Kleyn Proffijtlaan is een monument voor hen opgericht. Hier vond donderdagavond weer een herdenking plaats.

De zeven vliegers hadden, samen met 825 andere toestellen, bommen afgegooid boven Dortmund in Duitsland. Zij waren op de terugweg naar hun basis in Yorkshire in Engeland. Ze raakten uit koers en vlogen zonder de bescherming van andere toestellen alleen terug. Daardoor waren zij een kwetsbaar doelwit. Een Duits Messerschmit toestel beschoot hen en het Halifax toestel crashte uiteindelijk in een polder, niet ver van het Tolhuis.

Het toestel schoot met de neus in de zachte grond. Nederlanders kregen van de Duitsers opdracht om de inzittenden te bergen. Dat lukte maar ten dele. Van drie slachtoffers kon niet het hele lichaam geborgen worden. De slachtoffers werden begraven op de begraafplaats bij het Groene Kerkje, waar zij op een rij liggen met ander gesneuvelde militairen. Het gedeelte van het Halifax toestel dat nog boven de grond uitstak, werd afgezaagd en als oud ijzer afgevoerd.

Na enige tijd was niet meer te zien dat er delen van het toestel onder de grond lagen. Toen in 1980 met de bouw van Haaswijk begonnen werd, was niet meer bekend wat de exacte locatie was. Toen na onderzoek de locatie bekend werd, verrees enige jaren later in 2009, een monument op deze plek. Tot op heden liggen de restanten van het vliegtuig nog steeds onder de straat van de wijk.

Om de zeven inzittenden, die tussen de 19 en 33 jaar oud waren, te eren, wordt jaarlijks een herdenking gehouden. Daarbij zijn enkele gerestaureerde voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog aanwezig. Een doedelzakspeler van de Oegstgeester doedelzakband ‘The Red Rose of Lochbuie Pipes and Drums’ speelde enkele liederen die in Engeland bij herdenkingen vaak gespeeld worden.

Vlag van het 51 Squadron
De Oegstgeester Veteranen hebben tijdens deze herdenking voor het eerst de vlag van het 51 Squadron gehesen. De zeven vliegers behoorden tot dit onderdeel van de Royal Air Force. Veteraan Edwin Dusoswa heeft zich hardgemaakt om de vlag bij de herdenking te krijgen. “Je ziet op veel herdenkingen vlaggen en deze had dat niet”, vertelt Dusoswa. “Dat wapperen in de wind geeft ook de vrijheid in de lucht weer.”

Advertentie

Maatschappij Oegstgeest


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×