Deze glazen plasbuis oftewel piskannetje voor bedlegerige ziekenhuispatienten werd in de Zijl gevonden. (Foto: Louis Smit)

Gedumpt ziekenhuisafval uit de Zijl te zien in de Merenwijk

In winkelcentrum de Kopermolen is de komende twee maanden medisch afval te zien dat honderd jaar geleden in de Zijl werd gedumpt. Het gaat onder meer om glazen flesjes en ander materiaal van het toenmalige Academisch Ziekenhuis Leiden. Ondanks een saneringsactie ligt een deel van dat afval nog steeds in de Zijl ter hoogte van het zogenoemde hondenstrandje waar veel Merenwijkers wandelen en hun hond laten rennen.

“Het daar gevonden afval brengt ons bij het vele afval dat rond de Kopermolen en in de Merenwijk slingert. We willen winkeliers, marktkooplui en consumenten ertoe aanzetten meer discipline te betrachten om winkelwagentjes en troep op te ruimen. We roepen hen ook op om afval te voorkomen”, zei voorzitter Gerard van Hees van Wijkvereniging Merenwijk zaterdag bij de opening van de kleine expositie. Die werd verricht door zwerfvuilraper Wietze van der Werff, een bewoner die in de Merenwijk actief is met het anti-zwerfvuilproject Tom Poes.

Duiding
Van Hees heeft oud-ziekenhuismedewerkers opgeroepen om in een bijeenkomst duiding te geven bij het geëxposeerde afval van het Academisch Ziekenhuis Leiden (nu LUMC). Twee hebben zich al gemeld. Wanneer er zo’n bijeenkomst is, maakt de wijkvereniging dat bekend in de Merenwijk Agenda.

Het afval werd een paar jaar geleden in de Zijl ontdekt door de Grachtwacht, een stichting die werkt aan schoon water in Leiden. “Uit het water werden toen flesjes van het difterie-vaccin, luizenkammen en injectienaalden naar boven gehaald, maar ook ‘topstukken’ als een plasbuis, een kapotte pan en een soepkom van het ziekenhuis”, aldus Van Hees bij de opening.

Raamexpositie
De wijkvereniging van de Merenwijk organiseert de (raam)expositie samen met de Grachtwacht, de winkeliersvereniging van de Kopermolen en winkelcentrumeigenaar Van der Vorm Vastgoed. De laatste stelde een winkelruimte beschikbaar. Het is de bedoeling dat die ruimte een paar keer opengaat. Daar hangen foto’s van vuil in de Merenwijk en is informatie over het project Tom Poes beschikbaar.

 • Jaap Bierman en Edward Marinus van de Grachtwacht bij wat zij aantroffen in de Zijl.
  Jaap Bierman en Edward Marinus van de Grachtwacht bij wat zij aantroffen in de Zijl.
 • Zwerfvuilraper Wietze van der Werff opent de tentoonstelling.
  Zwerfvuilraper Wietze van der Werff opent de tentoonstelling.
 • Voorzitter Gerard van Hees van de wijkvereniging roept op tot het voorkomen van afval in de Merenwijk.
  Voorzitter Gerard van Hees van de wijkvereniging roept op tot het voorkomen van afval in de Merenwijk.
 • Een
  Een 'topstuk' uit de expositie.
Duurzaamheid Leiden Maatschappij Nieuws Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×