(Video: Omroep West. Foto's: Chris de Waard)

Snel naar de bel tijdens Glibberbal: 'Heb er een nat pak voor over'

Je bouwt een wagen en zoekt een paar vrienden die net als jij niet bang zijn om een nat pak te halen tijdens de rit van de hoge, schuin aflopende schans op het water in het Leidse Blekerspark. Wie het snelst de bel luidt, is de winnaar. Het zijn de ingrediënten van het Glibberbal, dat zaterdag na negen jaar afwezigheid weer werd georganiseerd.

Studentenvereniging Augustinus trekt dit jaar de kar onder het motto ‘Lallen en vallen met glibbers en ballen’. Voorzitter Auke Hofman is er maar wat trots op. “Het is een geweldige baan, door vakmannen in elkaar gezet”, zegt hij terwijl hij bovenaan de schans staat. “Er gaan dertig teams van af, dus ik hoop dat hij het houdt”, lacht hij. “Maar dat moet wel goed komen. Ik denk dat je tussen vijf en tien seconden bezig bent, het gaat echt wel rap naar beneden.”

Spannend
Even verderop maakt ook de Leidse wethouder Fleur Spijker zich klaar. Zij verricht samen met de voorzitters van LVVS Augustinus en de Plaatselijke Kamer van Verenigingen de opening. Met z’n drieën gaan ze als eerste naar beneden om het Glibberbal af te trappen. “Het is een heel bijzonder evenement. Het is in 2014 en 2015 al eerder gehouden, echt een evenement voor heel Leiden”, zegt Spijker. “Het is voor het hele gezin, er doen ook heel veel verenigingen mee. Wij zijn ontzettend trots dat dit georganiseerd wordt. Ik heb er zeker een nat pak voor over. Maar het is wel een beetje spannend”, geeft ze eerlijk toe.

Nadat de drie bovenaan zijn weggeduwd, gaat de afdaling van de schans goed. De wagen rolt eerst nog verder over het rechte deel van de baan, maar raakt al snel uit koers. En met een flinke plons belanden de voorzitters en de wethouder in het water.

Opblaasflamingo’s
En vlak nadat de drie jongens van de ‘Lightning McQueen’ in een razendsnelle tijd de bel hebben aangetikt, is het de beurt aan het team van Rick en Dustin. In een roze wagen voorzien van opblaasflamingo’s beginnen ze vol goede moed aan de afdaling. Maar al heel snel gaat het mis. De wagen klapt voorover en komt ondersteboven op de baan terecht.

Twee mannen belanden meteen in het water. De derde staat beduusd op en besluit dat hij zich niet laat kennen. Hij rent naar de finish en met een grote sprong lukt het om de bel alsnog aan te tikken. “Toen we in het water lagen, dacht ik al: dat was te verwachten”, lacht Dustin na afloop. “We hebben het geprobeerd, maar helaas. We hebben wel de hardste smakker… daar is ook een prijs voor. Daar gaan we voor.”

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×