Mandy laat zien hoe ze wonen op het terrein. (Video: Omroep West)

Krakers bezetten dure grond in chique villawijk: 'Scheef dat er zoveel leegstand is'

Tussen het weelderige groen aan de Jagerslaan in Wassenaar en de riante villa’s die daardoor nauwelijks te zien zijn, vallen de tentjes en caravans extra op. ‘FREE TEKNO’ staat er met graffiti in groen-oranje letters op één tent. Na de jarenlange bezetting van Huize Ivicke zijn er opnieuw krakers in het dorp.

Het perceel staat te koop voor drie miljoen euro en daar moet dan nog een royale villa op gebouwd worden. Maar de krakers die het hek van het terrein op dit moment met een kabelslot hebben afgesloten zijn niet van plan om daar op te wachten en verblijven er sinds het afgelopen Pinksterweekend. “Ik vind het hier wel fijn en het is ook lekker rustig.” Mandy’s viervoeters Diesel en Nugget schuilen ondertussen voor de regen in een soort stal waar geen elektriciteit of water is. “Voor de honden is het heerlijk.”

Ze kent de andere jongens die er verblijven van technofeestjes. Zelf heeft ze een Wajong-uitkering en is daarom afhankelijk van een inschrijfadres. Dat is de reden dat de 34-jarige ook nog een huis aanhoudt. “Iedereen mag daar met liefde en plezier in gaan zitten, want ik wil daar eigenlijk heel graag weg”, antwoordt ze op de vraag wat ze ervan zou vinden als er mensen in haar huis of op haar grond gaan wonen op het moment dat zij er zelf even niet verblijft.

Burgemeester Leendert de Lange van Wassenaar denkt daar anders over. Hij zei woensdag in een commissievergadering: “Ik zal niet herhalen wat ik riep toen ik het hoorde, maar ik ben er uiterst ongelukkig mee.” Sinds 2010 is kraken officieel verboden en sinds 2022 wordt de wet ook echt gehandhaafd.

Volgens de 40-jarige dakloze Lennart Robberegt geeft zijn status hem het recht om te kraken. “Het is een beetje scheef dat er zoveel leegstand is, en tegelijkertijd zoveel mensen op straat leven.” Of hij met die mening gelijk krijgt is de vraag. De eigenaar van de grond heeft aangifte gedaan en de zaak ligt nu bij het Openbaar Ministerie, liet de Wassenaarse burgemeester weten.

Gevangenisstraf
Omdat het kraakverbod niet tot meer leegstand moest leiden, kregen gemeenten meer mogelijkheden om leegstand te bestrijden. Maar volgens de krakers is het terrein al ruim zeven jaar niet meer gebruikt. Sinds een paar maanden wordt het kavel van ruim 8.000 vierkante meter als bouwgrond aangeboden op Funda. “Iedereen die dit doet riskeert in de gevangenis te komen.” Lennart vindt het frappant dat kraken verboden werd op het moment dat ook de leegstand werd verboden. “Ik heb één keer moeten zitten voor kraken en ik heb geen enkele grondeigenaar daarbinnen gezien, die daar zat omdat ‘ie z’n pand leeg had laten staan.”

Toch stuurt burgemeester De Lange de krakers liever vandaag dan morgen de laan uit. “Ik vind dat we dat niet goed hebben geregeld in Nederland. Want het is natuurlijk volstrekt vreemd dat je gewoon op het terrein van iemand anders zegt: hallo, ik zet hier mijn tent neer, ik zet mijn caravan hier neer, het is nu voor mij, ik ga hier verblijven”, reageerde hij op vragen tijdens de commissievergadering.

Contrast
Hij is niet de enige die daar zo over denkt. Mandy vertelt dat er met enige regelmaat vanaf de andere kant naar ze geschreeuwd wordt: “Nietsnutten, kankerkrakers.” Lennart vindt juist het contrast met de super chique wijk ‘heel mooi.’ Hij hoopt dat mensen blij zijn dat het stukje land eindelijk weer gebruikt wordt. “Sterker nog, dat een aantal mensen die hiervoor dakloos waren, dat hierdoor niet meer zijn.”

“In overleg met de politie en onze eigen handhavers houden wij de boel goed in de gaten. De wijkagent is ook in goed contact met de krakers”, zegt de burgemeester. “Maar alles is erop gericht dat deze kraakactie ook weer zo snel mogelijk stopt en de situatie wordt genormaliseerd. Daarom ben ik ook in overleg geweest met het Openbaar Ministerie en hoop ik ook dat de zaak snel voorkomt bij de rechter-commissaris.” Die kan beslissen dat het terrein ontruimd moet worden.

Advertentie

Maatschappij Wassenaar


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×