Om de diamanten, briljanten en platina huwelijken te eren, organiseert de gemeente Leiden jaarlijks een bruidsparenmiddag. (Foto's en video: Felix Straatsma en Keanu van de Bie)

Hapjes, meezingers en de polonaise op de Leidse bruidsparenmiddag

Sommigen van hen hebben elkaar ooit leren kennen op de dansschool of via het werk, anderen liepen elkaar op een familiefeestje tegen het lijf of kwamen op een regenachtige avond bij toeval naast elkaar te zitten in de auto. Leidse stellen die zestig, vijfenzestig of zeventig jaar gehuwd zijn, konden maandag 27 mei in de Hooglandse Kerk genieten van een gezamenlijke lunch.

Om de diamanten, briljanten en platina huwelijken (zoals 60-, 65- en 70-jarige jubilea respectievelijk worden genoemd) te eren, organiseert de gemeente Leiden jaarlijks een bruidsparenmiddag. “Ieder bruidspaar heeft z’n eigen verhaal en geschiedenis, het is mooi om die verhalen te horen”, zegt burgemeester Peter van der Velden. “Velen van hen hebben gewerkt aan de opbouw van Nederland, en van de stad Leiden. Ze hebben een prestatie geleverd en dan is het mooi om mensen die zo lang samen zijn te mogen ontvangen.”

Op een gegeven moment nam de burgemeester zijn eigen trompet ter hand om met de Rijnsons, die de muzikale omlijsting van het evenement verzorgden, een aantal liedjes mee te spelen. En hier en daar wat te zingen. Ook de polonaise bleef niet uit. Met andere woorden, de feestsfeer zat er goed in.

Tot 2015 werd de Leidse bruidsparenmiddag in de Burgerzaal van het stadhuis gehouden, maar door de jaren heen steeg het aantal lang getrouwde stellen zo dat dit op een gegeven moment niet meer mogelijk was. Sindsdien vindt het evenement plaats in de Hooglandse Kerk, waar de bruidsparen per taxi van en naartoe worden gebracht.

Bruidsparen die vijftig jaar getrouwd zijn, krijgen van de gemeente Leiden een bloemetje en een felicitatiebrief toegestuurd. Vroeger kwam de burgemeester bij deze mensen thuis op bezoek, maar ook dat is door het toegenomen aantal inmiddels niet meer te doen.

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×