Afbeelding ter illustratie. (Foto: Chris de Waard)

Jarenlange celstraffen geëist wegens cocaïnehandel

Drie verdachten staan deze week terecht voor internationale drugshandel. De drugs waren afkomstig uit Ecuador en zaten verstopt tussen bloemen. Het gaat om een 61-jarige man uit Aalsmeer, een 55-jarige man uit Leiden en een 36-jarige man uit Roosendaal.

Het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) vindt bewezen dat de mannen uit Aalsmeer en Roosendaal zich in vereniging schuldig hebben gemaakt aan invoer en vervoer van vijftig kilo cocaïne naar Nederland via Schiphol. Ook acht het OM het bewezen dat de mannen uit Aalsmeer en Leiden voorbereidingshandelingen hebben getroffen voor andere drugszendingen. De man uit Leiden wordt daarnaast verweten dat hij in het bezit was van een vuurwapen en munitie. Het OM eist gevangenisstraffen tot acht jaar en vier maanden.

Brutaal
Het onderzoek startte in 2019 met informatie van het Team Criminele Inlichtingen, waaruit bleek dat de man uit Aalsmeer voorbereidingen trof voor de invoer van cocaïne vanuit Ecuador naar Nederland. In maart 2021 zijn de woningen en bedrijven van deze man en de medeverdachte uit Leiden doorzocht, een maand later zijn deze verdachten toen verhoord. Opvallend is dat een half jaar na de doorzoekingen en verhoren, opsporingsdiensten in Ecuador een lading bloemen met cocaïne onderschepten. Het ging om een transport dat was voorbereid door deze verdachten ná hun eerste verhoren.

De drugs waren bestemd voor hun bloemenbedrijven in Nederland. De officier van justitie: “De gewaarschuwde verdachten hebben zich niets aangetrokken van het strafrechtelijke onderzoek dat naar hen liep. Integendeel: ze zijn na de inval in hun woningen en bedrijven gewoon doorgegaan met hun criminele activiteiten.”

GPS-tracker
Uit het dossier is gebleken dat de verdachten zich gedurende een langere periode hebben beziggehouden met het voorbereiden van het invoeren van cocaïne. Op 11 december 2020 is door de mannen uit Aalsmeer en Roosendaal daadwerkelijk een partij van vijftig kilo cocaïne ingevoerd. “De lading werd voorzien van een GPS-tracker, zodat de verdachten zicht hielden op de kostbare partij cocaïne”, vertelde de officier van justitie.

“Er werd over deze lading gecorrespondeerd via cryptotelefoons, waarvan inmiddels vaststaat dat die vooral gebruikt worden voor criminele activiteiten. Het is volstrekt ongeloofwaardig dat in de reguliere bloemenhandel dure en onnodige cryptotelefoons worden gebruikt. In deze zaak hebben de verdachten daarnaast ook de veiligheid en integriteit van de internationale transportsector op Schiphol ondermijnd en corruptie op de luchthaven bevorderd.”

Strafeis
Het OM vindt bewezen dat de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan medeplegen van de invoer van een hoeveelheid cocaïne verstopt in bloemenzendingen via de luchthaven Schiphol, en voorbereidingshandelingen gericht op de invoer van verdovende middelen gedurende een langere periode. Het OM vindt ten aanzien van de man uit Leiden ook bewezen dat hij een vuurwapen en munitie voorhanden had. Het OM eist onvoorwaardelijke gevangenisstraffen: tegen de man uit Aalsmeer acht jaar en vier maanden, tegen de man uit Roosendaal vijf jaar en tien maanden en tegen de man uit Leiden vijfenhalf jaar.

De rechtbank doet naar verwachting uitspraak op 28 juni.

Advertentie

112 Sleutelstad Leiden Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×