De gemeente Leiderdorp gaat met Asopos de Vliet in gesprek om van hun ervaringen te leren. (Foto: Asopos De Vliet)

Leiderdorp overweegt uitgiftepunten menstruatieproducten

De gemeente Leiderdorp gaat met onderwijsinstellingen en Incluzio in overleg over menstruatieproductenuitgiftepunten (MUP). Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op vragen van GroenLinks-PvdA, Lokale Partij Leiderdorp (LPL) en D66. Het Rijk stelde vorig jaar geld beschikbaar voor extra menstruatieproductenuitgiftepunten vanwege de toenemende problematiek van menstruatiearmoede.

Bij een op de tien meisjes en vrouwen in Nederland die in armoede leven is thuis geen geld voor menstruatieproducten. Het Armoedefonds stelt daarom gratis menstruatieproducten beschikbaar. Met alle MUP’s in Nederland bereikt het fonds nu zo’n 170.000 meisjes en vrouwen in Nederland.

Voedselbank
Op dit moment deelt de Voedselbank menstruatie-artikelen uit en vraagt Stichting Leergeld hierop uit bij gezinnen met meiden vanaf elf jaar. Hiernaast kunnen professionals van Incluzio een verstrekking vanuit het maatwerkbudget doen wanneer hier problematiek op wordt gesignaleerd. “Dit is sindsdien niet aan de orde geweest. Denkbaar is dat dit te maken heeft met schaamte.”

Het Armoedefonds laat weten dat ze door de hoeveelheid animo naar uitgiftepunten niet standaard meer aanmeldingen accepteert zonder dat de gemeente zelf daarbij betrokken is. De gemeente Leiderdorp gaat nu in gesprek met onderwijsinstellingen en Incluzio over hun ervaring met de problematiek en eventuele bereidheid om officiële MUP’s te openen. Daarnaast gaat de gemeente met Asopos de Vliet in gesprek om van hun ervaringen te leren. Zij hebben namelijk al een MUP.

Armoedeplan
“Een eventuele rol van onze gemeente nemen we mee bij de totstandkoming van het aanstaande armoedeplan”, sluit het college af.

Advertentie

Leiderdorp Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×