Zorg en Zekerheid Leiden Basketball wint ook tweede wedstrijd in finalereeks. (Foto's: Marja van Tilburg)

ZZ Leiden heer en meester in tweede wedstrijd finalereeks

Heroes Den Bosch kwam heel even op voorsprong. Maar het eerste kwart eindigde in 20-20 en daarna kwam Zorg en Zekerheid Leiden op stoom en hadden de Bosschenaren het nakijken. Eindstand van deze tweede wedstrijd in de finalereeks 83-65. En daarmee komt ZZ Leiden op matchpoint.

Het eerste kwart ging gelijk op. Maar in het tweede en derde kwart maakte ZZ Leiden meer punten dan de tegenstander. In kwart twee pakte het team van Doug Spradley tien punten meer en in het kwart direct na de rust nog eens zeven. In het laatste kwart was het weer redelijk gelijk 21 punten voor Leiden en 20 voor Den Bosch. Maar het verschil was toen allang gemaakt.

Brock Gardner en Tajion Jones waren de hofleveranciers van punten aan Leidse kant met 27 en 22 punten. Vooral Gardner zorgde daarbij voor de artistieke hoogstandjes in de aanval. Lukas Kruithof maakte zich verdienstelijk als de stofzuiger van het team. Met steeds een oog op de bal om die bij de tegenstander weg te kapen. Aan het eind van het vierde kwart moest Kruithof naar de kant met een knieblessure.

Confetti
Sportcomplex 1574 was goedgevuld en de Leidse supporters hadden er zin in. Voor de eerste 1250 toeschouwers was er een speciaal T-shirt, wit met de leuze: wie niet springt… En er werd gesprongen en gezongen alsof men weer in de oude Vijf Meihal zat. Na het laatste fluitsignaal kwam er groene slierten confetti naar beneden. Twee keer op rij winnen van aartsrivaal Den Bosch geeft Leiden een goede uitgangspositie, maar de buit is nog niet binnen. De finale is een best of five-reeks.

Maaspoort
Zaterdag reist ZZ Leiden naar Den Bosch en dan kan in het hol van de leeuw het landskampioenschap worden geprolongeerd. Mocht Leiden die wedstrijd in de Maaspoort verliezen, dan is er dinsdag 4 juni in eigen huis nog een kans het karwei af te maken.