Een petitie werd donderdag aangeboden aan de gemeenteraad.(Foto: Chris de Waard)

Omwonenden willen zo snel mogelijk af van vuurwerkopslag bij winkelcentrum Lange Voort

Bewoners van het appartementencomplex aan de Lange Voort-Irislaan bovenop winkelcentrum Lange Voort in Oegstgeest maken zich grote zorgen over een vuurwerkopslag die in een opslagbox onder hun woningen gelegen is.

Een petitie die door vrijwel alle bewoners van het complex is ondertekend, werd donderdag aangeboden aan de gemeenteraad. “Het is aan alle kanten eigenlijk gewoon idioot”, zegt mede-initiatiefnemer Liesbeth de Vries.

De vuurwerkopslag voldoet aan alle eisen en wordt meerdere keren per jaar gecontroleerd door de Omgevingsdienst. Toch willen de bewoners er zo snel mogelijk van af. “Het ligt onder de woningen, echt letterlijk onder onze slaapkamers”, aldus de Vries. De landelijke regels die bepalen dat in bewoond gebied maximaal 10.000 kilo vuurwerk zonder vergunning, maar met meldingsplicht, mag worden opgeslagen, vinden de bewoners niet te begrijpen. En dat die grens in 2012 opgerekt is van 1.000 kilo al helemaal niet.

Omwonende Liesbeth de Vries bood namens haarzelf en 98 anderen een petitie aan aan de gemeenteraad.

Elektrische fietsen
“Vlak bij de kelderbox staan elektrische fietsen geparkeerd. In de winkel ernaast, met slechts een dun wandje ertussen wordt gekookt. De opslagbox ligt pal naast een vluchtweg”, somt De Vries op. “Als er brand is en er is een vuurwerkopslag, dan is de kans op een explosie heel groot. Dan gaat alles de lucht in.”

Omdat er geen regels worden gebroken, hebben de bewoners hun hoop gevestigd op de gemeenteraad. Deze kan besluiten om de opslag niet langer toe te staan. “Maar dat is een indringend besluit”, zegt burgemeester Jaensch. “Daar komen natuurlijk ook schadevergoedingen bij kijken in zo’n geval.” Bovendien is zo’n verbod niet 1-2-3 geregeld. “Dat is een heel traject wat je dan moet doorlopen”, aldus Jaensch.

Burgemeester Emile Jaensch over vuurwerkopslag Lange Voort

Aanwezig
Het is niet duidelijk of er momenteel vuurwerk aanwezig is in de opslag. Volgens de bewoners geeft de huurder van de opslagbox aan dat er slechts af en toe vuurwerk opgeslagen wordt. De bewoners vermoeden dat dat enkele maanden per jaar het geval is. Ook dat is al veel te veel blijkt uit de petitie, die door 99 bewoners van het 80-woningen tellende complex is ondertekend. “Wij willen geen vuurwerkopslag in ons gebouw. Niet voor een paar maanden per jaar, of zelfs maar voor een dag.”

Dat de opslag van vuurwerk onder het complex op zeer korte termijn verboden wordt, is onwaarschijnlijk omdat er op basis van de regelgeving geen acuut risico is. “Voor nu is het veilig”, aldus burgemeester Jaensch.

Foto’s: Bewoners Langevoort-Irislaan

 

Advertentie

Maatschappij Oegstgeest Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×