(Foto's: Martine van Schaik)

Koken zonder dieren: schooltuin-salade met gegrilde lente-ui

Mijn jongste zoon heeft sinds kort een schooltuintje. Elke week gaat hij met zijn hele klas naar het schooltuinencomplex in de Stevenshof om daar in zijn eigen tuintje te zaaien, planten en te wieden. Zo leert hij waar groente vandaan komt, wat er nodig is om een klein plantje groot te laten worden en hoe belangrijk bodemdiertjes zijn.

Deze week kon hij zijn lente-ui oogsten. Vol trots haalde hij voorzichtig zijn ui uit de grond. En ’s avonds hebben we samen deze salade gemaakt, met zijn lente-ui. Hij mocht kiezen wat we er verder nog bij aten: patat!

Ingrediënten – voor 2 personen
5 lente-uien
1 courgette
Sla naar keuze (ik had eikenbladsla)
2 teentjes knoflook
Olijfolie
Balsamico azijn
Handje zaden- en pittenmix
½ limoen
Zout
peper

Extra nodig
Grillpan of tosti-ijzer
kaasschaaf

Bereiding
Omdat onze lente-uiten recht uit de tuin kwamen, begonnen we met het schoonmaken van de lente-ui: spoel het zand eraf, en verwijder de buitenste rokken van de ui. Snijd 4 lente-uien in de lengte doormidden, houd 1 uitje apart. Schaaf met de kaasschaaf dunne plakken van de courgette. Snipper of pers de knoflookteentjes en meng met 3 of 4 eetlepels olijfolie in een kopje. Bestrijk de lente-ui en de courgette met het olie/knoflook mengsel.

Verwarm de grillpan of het tosti-ijzer voor en gril de groenten tot ze gaar zijn. Bij mij duurde dat 2 tot 4 minuten, afhankelijk van de dikte van de gesneden groente). Laat de groente minsten een uur afkoelen.

Was de sla en scheur in kleine stukjes. Snij ringetjes van de apart gehouden lente-ui. Maak een dressing van olijfolie, balsamico-azijn en het sap van een half limoentje. Voeg zout en peper naar smaak toe. Meng alle groenten en sprenkel de dressing erover. Strooi vervolgens wat zaden en pitjes over de salade.

Lekker met (oven)patat en een vleesvervanger naar keuze!

Meer weten over de schooltuinen? Zie https://www.schooltuinenleiden.nl.

Eet smakelijk!

 

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Leiderdorp Oegstgeest Voorschoten Wassenaar Zoeterwoude Koken zonder Dieren


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×