(Foto's: Emile van Aelst)

Dijkgraaf neemt sprookje over dijkdoorbraak in ontvangst

Rogier van der Sande, dijkgraaf van hoogheemraadschap Rijnland, nam vorige week een exemplaar van ‘Hansje en het wassende water’ in ontvangst. Het kinderboek is een sprookje over een jongen die een beginnende dijkdoorbraak ontdekt. Sally Schlebaum schreef het boek als oproep om de natuur in onze omgeving meer te waarderen. Zeker met het oog op de klimaatverandering.

Wie kent hem niet? Het jongetje dat Holland redt door met zijn vinger een dijkdoorbraak tegen te houden. In het echt is het jammer genoeg niet zo simpel. Schlebaum schreef het verhaal op een studiedag voor waterbeheerders en communicatie. De laatste tijd hebben we weer kunnen zien dat we door de klimaatverandering vaker te maken hebben met grote stortbuien. Maar sinds kort kennen we in Nederland ook lange droge periodes. Uit de laatste studies blijkt dat zelfs dat de drinkwatervoorraad niet meer altijd vanzelfsprekend voldoende is.

Van der Sande: “Onze dijken zijn van levensbelang, maar voor het hele waterbeheer zijn er ook andere manieren nodig om overtollig water in goede banen te leiden. Daar hebben we de natuur hard bij nodig.”

Metafoor
Het boek is met de aquarellen een voorleesboek geworden voor kinderen van 5 tot 9 jaar. In dit sprookje krijgt Hansje hulp van de natuur. Maar je kan het boek ook zien als een metafoor voor de manier waarop wij als Westerse mensen niet altijd zorgvuldig omgaan met de natuur in onze omgeving. Schlebaum: “Ik hoop dat het met deze dubbele laag ook voor ouders en grootouders leuk is om te lezen. Maar het is natuurlijk vooral voor kinderen bedoeld. Zij hebben de toekomst.”

Advertentie

Duurzaamheid Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×