Werfpop. (Foto: Emile van Aelst).

Leiden komt met garantiefonds voor evenementen

De gemeente Leiden roept een garantieregeling voor evenementen in het leven om vrijwilligersorganisaties tegemoet te komen als de risico’s te groot zijn om bepaalde evenement te organiseren. Zo gaat Werfpop deze zomer om die reden niet door, maar ook verschillende andere organisatoren kwamen afgelopen jaar in de problemen en trokken bij de politiek aan bel. Met succes.

D66-fractievoorzitter Sander van Diepen deed afgelopen donderdag in de vergadering van de raadscommissie Werk en Middelen een oproep aan cultuurwethouder Yvonne van Delft om snel zo’n fonds in te stellen. Na de verkiezingen van 2022 spraken de coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en CDA af om drie ton voor een evenementenfonds te reserveren. Het voorstel is nu om daarvan 100.000 euro te gebruiken voor zo’n calamiteitenreserve.

“Vooral in de aanloop is het lastig voor met name vrijwilligersorganisaties”, zegt Van Diepen. “De risico’s zijn te groot. Want wat moet je doen als een evenement niet door kan gaan door hevige regen, een ernstig ongeval of bijvoorbeeld een sterfgeval in het Koninklijk Huis. Er zijn dan al veel kosten gemaakt en die kan je dan als organisatie niet dragen.” Het idee is dat evenementenorganisatoren zelf ook gaan bijdragen aan de calamiteitenreserve door in goede jaren iets in de pot doen.

Cultuurwethouder Yvonne van Delft wil wel aan de slag met de garantstellingsregeling. “Het Centrummanagement Leiden, de organisatie van de Drijvende IJsbaan en Werfpop hebben ons daar ook om gevraagd.” Van Delft wil via het fonds een deel van de kosten vergoeden die organisatoren op voorhand hebben moeten maken en een evenement niet door kan gaan. Ze belooft om nog voor de zomer brief naar de raad te sturen over het evenementenbeleid.

Ook toont Van Delft zich bereid om nog eens goed te kijken naar de regels waar organisatoren aan moeten voldoen. “Maar we zien nu al dat er de afgelopen jaren weinig is veranderd aan de eisen die we bijvoorbeeld stellen op het gebied van veiligheid. Wel is het zo dat door personeelsschaarste de prijs van beveiligers is gestegen.”

Waar Leiden wel scherper op is, zijn duurzaamheidseisen. “Die zijn wel strenger geworden. Maar je wilt ook dan een park na een evenement nog een park is. Daarom vragen we bijvoorbeeld om een ‘grasplan’ ter bescherming van een veld. We hebben een paar keer meegemaakt dat er enorme gebruikssporen achterblijven, terwijl inwoners natuurlijk ook gewoon gebruik moeten kunnen maken van onze parken. En als het ondanks maatregelen toch misgaat, dan zijn we de afgelopen jaren echt niet zo streng geweest als het gaat om aansprakelijkheid.”

Advertentie

Cultuur Economie Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×