Leiderdorp is begonnen met de planning voor de herinrichting van de Oranjewijk en Doeskwartier-West. (Foto: Gemeente Leiderdorp)

Oranjewijk en Doeskwartier-West in Leiderdorp op de schop

De gemeente Leiderdorp is begonnen met de planning voor de herinrichting van de Oranjewijk en Doeskwartier-West. Het project, dat noodzakelijk is vanwege het vervangen van het zestig jaar oude riool, biedt tevens de kans om de wijk klimaatadaptief in te richten en de biodiversiteit te vergroten.

De vervanging van het riool gaat gepaard met diverse infrastructurele aanpassingen. Er wordt een apart hemelwaterriool aangelegd dat regenwater en afvalwater scheidt. Dit systeem is berekend op zeldzame hevige buien, waardoor de wijk beter bestand is tegen extreme regenval. Ook wordt er ruimte gereserveerd voor de aanleg van een toekomstig warmtenet als onderdeel van de energietransitie.

Kap van bomen
Een belangrijk en gevoelig onderdeel van de herinrichting is de kap van bomen. In totaal worden 239 bomen gekapt. Daarnaast moeten enkele bomen wijken voor de nieuwe inrichting van de openbare ruimte. De bomen worden gecompenseerd. In totaal worden er 24 extra bomen aangeplant en 216 vierkante meter extra groen toegevoegd.

De aanbesteding voor de werkzaamheden wordt in het tweede kwartaal van 2024 opgestart. Naar verwachting zal de aannemer eind 2024 gecontracteerd zijn, en de realisatiewerkzaamheden zullen eind 2027 afgerond zijn.

Advertentie

Leiderdorp Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×