Burgemeester Van der Velden hoopt dat veel inwoners van Leiden de stembus weten te vinden. (Video: Sleutelstad)

Burgemeester Van der Velden: 'Europa heeft impact op je leven'

Burgemeester Peter van der Velden roept Leidse stemgerechtigden op om deel te nemen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement op donderdag 6 juni. “Europa lijkt ver weg, maar wat in Brussel en Straatsburg wordt besproken en besloten heeft een enorme impact op het leven van de Nederlander. Denk alleen al aan de richtlijnen voor de kwaliteit van het drinkwater die daar worden vastgesteld en aan kwesties als asiel en migratie die enorm leven in de maatschappij”, zo zegt hij.

“Ik weet dat er mensen zijn die kritiek hebben op Europa, maar de harde werkelijkheid is dat daar in hoge mate wordt bepaald hoe wij ons land inrichten en vormgeven”, vertelt hij tegen Sleutelstad. “Veel wetgeving en richtlijnen worden in het Europees Parlement geformuleerd. Daarom hoop ik dat veel inwoners van Leiden de stembus weten te vinden.”

Hulp
Een ander relevant onderwerp dat hij noemt is hoe Europa regio’s in Nederland steunt en wat er van Europa aan hulp valt te verwachten. Verder zijn daar: klimaatadaptatie, CO2-uitstoot, digitale veiligheid, economische vooruitgang en defensie, mede in het licht van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. “Daar moeten we met elkaar in Europa aan werken, want veel problemen kun je als Nederland alleen niet oplossen”, meent Van der Velden.

Concreet betekent ‘6 juni’ dat gestemd wordt op kandidaten voor de 31 aan Nederland toebedeelde zetels in het Europees Parlement. In totaal heeft het EP 720 zetels. Die zijn verdeeld over Europese fracties die niet per definitie corresponderen met nationale partijen. Zo zitten de in Nederland concurrerende liberale partijen VVD en D66 in het Europees Parlement bij elkaar in de fractie van Renew Europe. In het algemeen genieten kandidaten voor het Europees Parlement minder bekendheid dan die voor de Tweede en de Eerste Kamer. De verkiezingsaffiches, zoals bij het Leidse stadhuis, bieden op dat punt nauwelijks soelaas. Soms staat er een foto van een bekend politiek kopstuk op een affiche, maar de meeste partijen beperken zich tot een korte leus of boodschap.

Uit Leidse regio
Enkele kandidaten komen uit de Leidse regio. Gé Overdevest uit Zoeterwoude staat op de lijst van de VVD en Maarten Tollenaar uit Leiden op die van D66. Charlotte van Gemeren uit Leiden is kandidaat voor de Partij voor de Dieren. Bernard Revet uit Leiderdorp en Martin van Rooijen uit Oegstgeest zijn dat voor 50Plus. Uit Oegstgeest komt ook Michiel Hoogeveen, die zich hard maakt voor JA21.

In Nederland zijn verkiezingen doorgaans op woensdag, maar deze zijn op donderdag. In de avond wordt een voorlopige telling op partijniveau gedaan en op vrijdag 7 juni start de centrale telling in de Hooglandse Kerk. De uitslag wordt pas op zondag 9 juni na 23.00 uur bekendgemaakt. De reden daarvan is dat in de meeste Europese landen de verkiezingen op zondag worden gehouden.

Gemiva
Leiden heeft bij de komende verkiezingen 54 stembureaus op 48 locaties. Er is één nieuw stembureau en wel bij Gemiva Kanaalpark, een woonlocatie voor cliënten met een verstandelijke beperking. Dit stembureau wordt grotendeels bemenst door medewerkers en cliënten van Gemiva. “Leiden is een heel inclusieve stad, waar iedere jongen en ieder meisje, iedere man en iedere vrouw volwaardig mee kan doen. Dat prediken we niet alleen, dat brengen we dagelijks in de praktijk”, aldus de burgemeester.

Vrijwel alle stembureaus zijn goed toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Enkele stembureaus worden specifiek voor een bepaalde doelgroep ingericht: kiezers met een visuele beperking kunnen weer terecht bij het Stadskantoor en in de Opstandingskerk is een gebarentolk aanwezig om dove en slechthorende kiezers te helpen. Op een aantal stembureaus helpen beveiligers in de dop, van de mbo-opleiding Orde en Veiligheid, bij het bewaken en handhaven van de orde.

Individuele nood
Blijft over de vraag waar een Leidse stemgerechtigde donderdag verstandig aan doet. Daarover zei André Gerrits, hoogleraar internationale politiek bij de Universiteit Leiden, in een interview dat Europa geen oplossing heeft voor acute individuele noden. Met andere woorden: als je structureel te weinig geld hebt, dan kun je niet naar Brussel bellen met de vraag of ze dat maar even oplossen. Heel veel problemen zijn echter internationaal, zoals milieu, klimaat, stikstof, oorlog en vrede, de inspanningen van Oekraïne in de strijd tegen Rusland die door de Europese Unie worden gesteund. “Daarop kun je met een stem op 6 juni wel degelijk invloed hebben”, aldus Gerrits.

  • "Laat uw stem horen" is nog net leesbaar op deze banier in Leiderdorp. (Foto: Louis Smit)
    "Laat uw stem horen" is nog net leesbaar op deze banier in Leiderdorp. (Foto: Louis Smit)
  • Het tellen der stemmen. (Foto: Gemeente Leiden)
    Het tellen der stemmen. (Foto: Gemeente Leiden)

 

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×