Leiden onderzoekt de haalbaarheid van het weer opengraven van het Kort Rapenburg. (Foto: Chris de Waard)

Onderzoek: Kort Rapenburg weer een gracht?

De gemeente Leiden gaat onderzoeken of het haalbaar is om het Kort Rapenburg weer open te graven. Bekeken wordt of het weer een doorvaarbare gracht kan worden, of dat technisch mogelijk en ruimtelijk inpasbaar is en wat dit zou kosten. De openbare ruimte moet daarbij toegankelijk zijn voor alle verkeersdeelnemers en het Kort Galgewater blijft op dezelfde manier en voor al het verkeer aangesloten op het Kort Rapenburg. Ondernemers blijven bereikbaar.

Het onderzoek past bij het besluit over de zogenoemde ‘groene lopers’ waar de gemeenteraad zich in juni over buigt. Dit houdt in dat de Stationsweg en de Steenstraat in de toekomst busvrij worden en er verkeersafsluitingen komen op de Rijnzichtbrug en de Turfmarkt. “Hiermee wil het college een flinke stap zetten in het bereiken van een veilige, gezonde, leefbare en economisch vitale stad”, zo laat de gemeente weten. “De ruimte die de bus straks niet meer inneemt kan worden gebruikt om de leefbaarheid en de verkeersveiligheid te verbeteren. Er ontstaat ruimte om het water op het Kort Rapenburg eventueel terug te brengen.”

Het onderzoek wordt mogelijk gemaakt door Erfgoed Deal Leiden, een samenwerking van gemeente, kennisinstellingen en stadspartners, zoals de Universiteit Leiden, het Centrummanagement en de Historische Vereniging Oud Leiden. Deze samenwerking moet ervoor zorgen dat de historische binnenstad verantwoord wordt ingericht en groener, gezonder en aantrekkelijker wordt en dat toekomstige generaties ervan kunnen blijven genieten.

Waterambacht
Burgerinitiatief Het Waterambacht Leiden ijvert al geruime tijd voor het terugbrengen van water in gedempte grachten, waaronder het Kort Rapenburg. 

Advertentie

Cultuur Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×