Het Liquid Sun Orchestra bij een optreden in het Openluchttheater in de Leidse Hout. (Foto: PR)

Liquid Sun Orchestra met nieuw repertoire in de Nobel

De muziek van de band Liquid Sun Orchestra is een swingende mix van afrobeat, jazz, funk, soul, dub en reggae. Op 20 juni is de formatie weer in thuisstad Leiden voor een optreden in de Nobel, waar hun nieuwste nummers live in première gaan.

Liquid Sun Orchestra heeft in de loop der jaren diverse wisselingen in samenstelling ondergaan en bestaat op dit moment uit negen leden van uiteenlopende leeftijden, met verschillende muzikale en culturele achtergronden. een aantal van hen heeft een fysieke beperking. Liquid Sun Orchestra is daarmee waarschijnlijk een van de meest diverse en inclusieve bands van Leiden.

Fela Kuti
Bij Sleutelstad Cultuur vertellen de oprichters van de band Bie Muusze (gitarist) en Olivier van Gulik (saxofonist), die nog altijd deel uitmaken van de formatie, dat afrobeat de basis voor hun muziek vormt. Muusze zegt dat Olivier en hij geïnspireerd werden door de pionier van de afrobeat, Fela Kuti. “Voor ons de reden om Liquid Sun Orchestra op te richten. De muziek van Kuti vond zijn oorsprong in de vette funk van met name James Brown. Kuti combineerde dat met inheemse Nigeriaanse ritmes, waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor slagwerk en claves, de houten stokjes die tegen elkaar worden geslagen, en voor blazers. Die typische en heel herkenbare drumpatronen hebben we te danken aan drummer Tony Allen, uit de band van Kuti. Tijdens onze optredens spelen we altijd het nummer ‘Zombie’ van Kuti als eerbetoon aan deze grondlegger van de afrobeat.”

Billen draaien
Van Gulik noemt ook de invloed van jazz in de nummers van Liquid Sun Orchestra. “Ik heb drie jaar jazz en funk gestudeerd aan het conservatorium in Den Haag en houd ervan om wat losser en meer swingend te spelen, terwijl Bie het veelal wat strakker wil. Wat we spelen is heel dansbaar, het publiek staat echt niet stil, het is swingen, springen en met de billen draaien.”

Tijdens het concert in de Nobel zullen onder andere zes nieuwe nummers worden gespeeld. Twee nummers ‘Ngozi’ en ‘Bushman’ zijn inmiddels op Spotify te vinden en zullen op 20 juni voor het eerst live worden gespeeld. Vier andere nummers zijn zo goed als klaar en worden nu afgemixt door Oscar de Jong van ‘Kraak & Smaak’ in de studio van Nieuwplaatz.

Oprichters Bie Muusze (gitarist) en Olivier van Gulik (saxofonist) vertellen over het nieuwe werk van het Liquid Sun Orchestra dat op 20 juni in De Nobel ten gehore wordt gebracht.

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×