Inschrijven kan tot maandag 9 juni, op de dag zelf kan je je nog aanmelden voor de prestatietocht. (Archieffoto: Chris de Waard)

Openwaterzwemmen in Leidse singel: 'De jongste deelnemer is 7, de oudste 81'

Meer dan vijfhonderd zwemmers duiken zondag 16 juni ter hoogte van het Leidse Huigpark in de Maresingel voor de twaalfde editie van de Speedo Swim-in. Tussen elf uur ’s ochtends en vijf uur ’s middags zwemmen fanatiekelingen verschillende wedstrijden en een recreatieve tocht op en neer naar de Haven. “Twee dagen van tevoren haalt een duiker alle fietsen en winkelwagentjes uit het water, zodat we nergens tegenaan zwemmen.”

De Swim-in is een officiële wedstrijd van de KNZB. “Het zijn eigenlijk meerdere wedstrijden”, legt Margien Timmer van de pr-commissie uit. “We hebben wedstrijden voor triatleten, kinderen, masters, studenten, noem maar op. Het parcours gaat tussen het Huigpark en de Haven, op en neer is dat precies een kilometer.”

Sleutelstad Sport-presentatoren Gerry van Bakel en Maarten Mulder in gesprek met Margien Timmer en Ingmar Koomen.

Niet iedereen zwemt dat hele stuk, vertelt commissiegenoot Ingmar Koomen. “De minioren, dat zijn kinderen tot een jaar of twaalf, zwemmen 250 meter. En er is een estafette, die is maar honderd meter. Daarvoor leggen we een wedstrijdlijn uit het zwembad in het water. Die is vijftig meter lang, dus als je op en neer langs die lijn zwemt, zit je precies aan de honderd meter.”

Rugslag
Zoals vaak bij het zwemmen, hebben verschillende zwemslagen hun eigen wedstrijd. “We hebben een aparte schoolslag-wedstrijd, en een vrije slag, waarbij je zelf kan kiezen”, somt Timmer op. Koomen vult haar aan: “In theorie mag je dan ook de rugslag doen. Dat gebeurt alleen niet zo vaak, omdat het op je rug moeilijker is om je te oriënteren. En het parcours loopt in een bocht, dus je kunt niet in een rechte lijn gaan zwemmen.”

Naast alle wedstrijden is er ook een meer recreatief onderdeel, al doet de naam misschien anders vermoeden. “De prestatietocht is geen wedstrijd en daar kan iedereen zich voor opgeven”, aldus Timmer.

Kouder
De organisatie moet niet alleen nadenken over de sport, maar ook over de veiligheid. Naast de obstakels in het water, is ook de waterkwaliteit belangrijk. “We laten het water twee keer testen door het waterschap”, zegt Koomen. “Het is immers niet de bedoeling dat mensen er ziek van worden.” En ook het parcours moet vrijgehouden worden. “Er liggen boten van de reddingsbrigade die eventuele bootjes tegenhouden.”

Vorig jaar was het dertig graden tijdens de swim-in, dit jaar lijkt het wat kouder te blijven. “Het water moet minimaal zestien graden zijn om een wedstrijd toe te laten, dus het is niet te koud”, stelt Timmer iedereen gerust. “De wedstrijden moet je in gewone zwemkleding zwemmen. Bij de prestatietocht mag je eventueel een wetsuit aan als je dat wilt.”

Stamcellen
Iedereen die wil kan zich tot zondag 9 juni inschrijven, en op de dag zelf kan je je nog aanmelden voor de prestatietocht. “Het is echt voor iedereen”, vindt Koomen die dat illustreert met een mooi voorbeeld: “Onze jongste deelnemer is 7 jaar oud en de oudste is al 81.”

Inschrijven kan via de website van de swim-in. Meedoen kost een tientje en de opbrengst gaat naar Matchis. Dat is een stichting die voor mensen die een ernstige vorm van kanker hebben, zoekt naar een passende stamceldonor.

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×