De bibliotheek aan de Nieuwstraat. (Foto: Cor Klein)

Margot Nicolaes blikt terug op haar eerste jaar als directeur van BplusC

Haar eerste jaar als directeur van BplusC is volgens Margot Nicolaes omgevlogen. “Er gebeurt veel meer dan ik me vooraf had gerealiseerd.”

Nicolaes: “Ik heb het afgelopen jaar zoveel nieuwe mensen ontmoet, de stad nog beter leren kennen, bewegingen gezien en hobbels genomen. Ik heb gemerkt met wat een passie en inzet de mensen bij BplusC werken. Maar vooral is het me duidelijk geworden hoe breed en divers de activiteiten van onze organisatie zijn, van de samenwerking met het onderwijsveld tot allerhande wijkactiviteiten. ”

Knoop doorgehakt
Deze week werd bekend dat het college van B&W van Leiden de gemeenteraad zal voorstellen een bedrag van 22 miljoen euro beschikbaar te stellen voor een ingrijpende verbouwing van het bibliotheekpand aan de Nieuwstraat. Nicolaes zegt bij Sleutelstad Cultuur verheugd te zijn dat die stap nu is gezet. “Ik ben vooral blij dat er na meer dan tien jaar discussie over verhuizen of verbouwen eindelijk een knoop is doorgehakt. Door die jarenlange discussies staan we al tijden stil, eigenlijk al sinds 1986. Al die tijd is er nauwelijks iets in de bibliotheek aangepast. Nu is duidelijk dat een van de oudste locaties van de stad voor de bibliotheek beschikbaar blijft. Een plek waar iedereen ons weet te vinden.”

BplusC-directeur Margot Nicolaes schoof zaterdagmorgen aan in ons programma Sleutelstad Cultuur.

Vibe
“We gaan het oudste deel van ons gebouwencomplex, het historische ‘Heerenlogement’, verbinden met de panddelen uit 1986”, vertelt Nicolaes. “In die oude gebouwdelen zijn nu met name de kantoorfuncties, waaronder mijn kamer, ondergebracht. In de verbouwplannen worden die ruimtes toegankelijk voor bezoekers en bestemd voor de zogenaamde programmafunctie.  Leidenaren krijgen daar de ruimte om activiteiten en optredens te organiseren, waar wij ze bij gaan helpen. Het gebouw wordt anders ingedeeld en ook de zolders, met het mooie uitzicht op de Hooglandse Kerk, gaan voor een deel benut worden. Door al die aanpassingen krijgt het pand een heel andere ‘vibe’.”

Speerpunten
Buiten de ontwikkelingen op het terrein van de huisvesting van vrijwel alle onderdelen van BplusC, heeft Nicolaes kortgeleden ook een nieuw beleidsplan opgesteld. Daarin is bepaald waar de komende jaren de focus van de organisatie zal liggen. Nicolaes: “Het geeft de speerpunten aan. Dan hebben we het over de aanpak van laaggeletterdheid, de verbetering van digitale vaardigheden, over aandacht voor burgerschap en – zeker niet op de laatste plaats – over het stimuleren van creatieve ontwikkeling.”

“We hebben in het kader van die creatieve ontwikkeling een heel uitgebreid aanbod van taalcursussen, lessen op het gebied van beeldende kunst, van dans, muziek en theater. Uitdagende opgaven en ambities, maar gelukkig hoef ik het niet alleen te doen en kan ik samenwerken met een fantastisch team, soms uitgebreid met ingehuurde mensen met specifieke expertise, bijvoorbeeld op het terrein van verbouwingen.”

Cultuur Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×