Mayke van der Valk, Greet Meesters en Remi Adriaansz over de kracht van muziek. (Foto: Gerry van Bakel)

Sleutelstad Gezond: 'Muziek haar werk laten doen'

De muziek haar werk laten doen. Samen zingen, samen spelen. Zonder de nadruk te leggen op perfectie. Het hoeft namelijk niet mooi te klinken. Voor muziekagoog van het eerste uur Remi Adriaansz is muziek de drager van emoties. In Sleutelstad Gezond legt hij uit wat muziek doet met een mens.

Samen met twee van zijn voormalige studenten, Mayke van der Valk en Greet Meesters, vertelt Adriaansz over zijn visie op muziek in de zorg en het dagelijks leven van iedereen. Adriaansz is muziektherapeut, muziekagoog en docent. “Ik zie muziek breder dan alleen een kunstvorm”, zegt Adriaansz. “Het is voor mij geluid waarmee je je kunt uitdrukken. Je stem is dan je eerste instrument. Die gebruik ik nu ook en daar kun je mee spelen.”

Welbevinden
Sleutelstad Gezond is een programma over gezonde leefstijl. Elke maand duiken Greet Meesters en Gerry van Bakel in een ander thema. Deze aflevering gaat over de invloed van muziek op je welbevinden. In het bijzonder voor mensen met geheugenverlies, dementie of niet-aangeboren hersenletsel, zoals de deelnemers van het OdenseHuisOrkest van Voorschoten voor Elkaar, waar Greet Meesters orkestleider is.

Mayke van der Valk, Greet Meesters en Remi Adriaansz vertellen over de kracht van muziek.

Narcose
“Muziek kan ook herinneringen oproepen”, zegt Adriaansz. “En het kan een lichamelijke sensatie geven. Bijvoorbeeld als je muziek in een bepaald tempo hoort. Dan gaat je lijf bewegen in dat tempo. Soms als mensen niet meer goed uit hun woorden kunnen komen, kunnen ze nog wel zingen. En muziek kan je ook beïnvloeden, of bij je binnenkomen als je onder narcose bent, waardoor de hoeveelheid medicatie gehalveerd kan worden. Ook dat is de kracht van muziek.”

Bach
Mayke van der Valk speelt gitaar en ukelele in het OdenseHuisOrkest van Greet Meesters en ze kennen elkaar van de post-hbo-opleiding muziekagogiek in Alkmaar waar Remi Adriaansz les gaf. “Muziek begon bij mij met de muziek van Bach die mijn vader draaide en die ik ook prachtig vond”, zegt Van der Valk. “Als enige in het gezin. En ik ben ook de enige die door is gegaan met muziek.”

“Ik heb in een grijs verleden het conservatorium gedaan. En pas daarna eigenlijk de muziek op eigen houtje ontdekt en losgekomen van de geschreven muziek. Toen heb ik leren vrij te denken over muziek. Later ben ik les gaan geven op school en muziek maken met kinderen is zo belangrijk en helaas te weinig tijd en aandacht voor.”

“Muziek brengt me dichter bij mezelf”, zegt Greet Meesters, naast een heleboel andere functies, ook orkestleider van het OdenseHuisOrkest in Voorschoten. “Bezig zijn met het orkest, dan geeft me dat het gevoel: hiervoor ben ik op aarde.”

Combineren
“Ik wilde al tijdens mijn studie psychologie en muziek graag combineren. Dat lukte toen nog niet, maar later ben ik bij Remi Adriaansz terechtgekomen. Ik was inmiddels in de praktijk al wel bezig geweest met muziek maken met kinderen met autisme bijvoorbeeld. En in de lessen van Remi kreeg ik bevestiging dat ik al heel veel dingen deed, maar ik heb ook nieuwe dingen geleerd, zoals meer improviseren, de waarde van klanken, minder praten, meer de muziek haar werk laten doen.”

Wie meer wil weten over muziekagogiek en muziektherapie kan contact opnemen met Remi Adriaansz via zijn website, hij schreef onlangs het boek: Muziek haar werk laten doen.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×