Café De Kroeg aan het Kort Rapenburg veroorzaakt volgens omwonenden teveel overlast. (Foto: Chris de Waard)

Burgemeester op de bres voor uitgaansmogelijkheden Leidse jeugd

Het feit dat er klachten zijn over café De Kroeg aan het Kort Rapenburg dat meer dansavonden organiseert dan volgens de vergunning is toegestaan, wil burgemeester Peter van der Velden aangrijpen om op korte termijn te kijken naar wat er wel kan voor jongeren in Leiden op uitgaansgebied. “Centraal moet staan dat het in Leiden goed toeven is voor ouderen, maar ook voor jongeren”, zegt de burgemeester. “We moeten kijken wat daarvoor nodig is en waar dat het beste kan.”

Omwonenden van De Kroeg blijken al een jaar bij de gemeente te klagen over geluidsoverlast van muziek. Ook grote groepen jongeren die tot ’s avonds laat op het terras staan te praten en te roken zijn bewoners van appartementen boven het café een doorn in het oog. Het café heeft een horecavergunning categorie 4, terwijl voor een dansgelegenheid de hogere categorie 5 noodzakelijk is.

Fractievoorzitter Mitchell Wiegand Bruss van politieke partij Studenten Voor Leiden (SVL) heeft inmiddels een hele serie schriftelijke vragen gesteld aan het stadsbestuur. Hij wil onder andere van het college weten waarom De Kroeg geen horeca 5-vergunning kan krijgen. Zonder die vergunning moet De Kroeg de feestelijke activiteiten drastisch inperken. De vergunningen laten twaalf dansavonden per jaar toe, terwijl De Kroeg er drie keer per week organiseert.

De SVL-voorman pleit in navolging van Centrummanagement Leiden voor een centraal uitgaansgebied in Leiden. Dat zou dan rond het Kort Rapenburg en de Beestenmarkt kunnen komen. Of dat er komt is nog niet duidelijk, maar ook burgemeester Van der Velden lijkt wel een beweging in die richting te willen maken. “Ik wil even rustig de tijd nemen om naar die vragen te kijken”, zegt de burgemeester. “Wat er nu speelt is een extra prikkel om dat met gezwinde spoed te doen. Ik heb wel het gevoel dat bij een grote stad als Leiden met ruim 130.000 inwoners, een hele grote regionale functie en een grote studentenpopulatie, hoort dat je die jongeren ook wat te bieden hebt.”

Van der Velden wil kijken naar een aanpak die rechtdoet aan alle spanningsvelden. “Wat krom is, krijg ik niet recht, maar je kan wel goed kijken naar de situatie”, zegt de burgemeester die ook aankondigt in gesprek te willen gaan met zowel de mensen die klachten hebben, als met de exploitant van De Kroeg. Of die gesprekken moeten leiden tot legalisering van de niet-vergunde dansavonden kan hij nog niet zeggen. “Daar wil ik niet op vooruitlopen, maar je zal ook voor jongeren, en voor studenten die geen lid zijn van een vereniging het uitgaansleven goed moeten faciliteren. Het is me helder dat jongeren ruimtes willen hebben om te ontspannen en vertier te hebben.”

Momenteel telt Leiden slechts drie horecabedrijven met een vergunning 5. Dat zijn de Next, de Nobel en Club Kiki. Voor de Wibar op bedrijventerrein De Waard loopt een aanvraag. ‘Maar dat is het wel”, geeft de burgemeester toe. “En we hebben hier nu een staminee waar mensen graag samenkomen en op het terras staan. Dat blijkt nu niet in alle opzichten in orde. We moeten gaan kijken wat er kan om jongeren ter wille te zijn.”

Economie Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×