Politici, bestuurders, journalisten, wetenschappers en opiniemakers vormen een brede groep in de samenleving die te maken heeft met vooral digitale bedreigingen. Het aantal van dit soort bedreigingen neemt toe, maar ze worden zelden waargemaakt. Verreweg de meeste bedreigers komen niet verder dan het uiten van grieven en boosheid en voor een groot deel is dat simpelweg het doel.
Dit staat in de ‘Dreigingsmonitor bewaken en beveiligen 2022-2023’ van het Institute of Security and Global Affairs, een onderdeel van de Universiteit Leiden dat multidisciplinair onderzoek doet op het gebied van veiligheid. De monitor geeft een beeld van actuele dreigingen in Nederland die relevant zijn voor het zogenoemde stelsel bewaken en beveiligen. Dat bestaat uit de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), de politie, het Openbaar Ministerie en de Koninklijke Marechaussee. Dit stelsel is ingericht om aanslagen op personen, objecten en diensten te voorkomen.
Volgens de Dreigingsmonitor is de dreiging vanuit de georganiseerde criminaliteit onverminderd aanwezig, al is het wel zo dat het aantal uitgevoerde aanslagen en liquidaties is afgenomen. Explosies en relationeel geweld namen wel toe.
Rechtsstaat
De onderzoekers van de Dreigingsmonitor menen dat niet alleen de daadwerkelijke, maar ook de gepercipieerde bedreigingen een groot en indringend effect hebben op het persoonlijke welzijn en het werk van de bedreigden. “Daarmee is de democratische rechtsstaat in het geding”, zo schrijven zij. “Die wordt ondermijnd als columnisten en opiniemakers zich niet meer vrij voelen om zich uit te spreken of als politici en bestuurders hun besluiten mede laten beïnvloeden door bedreigingen of zelfs helemaal uit politiek en bestuur stappen. Ook als journalisten bepaalde onderwerpen laten liggen of advocaten niet langer bepaalde zaken op zich willen nemen, is de rechtsstaat in het geding. Omdat vrouwen naar verhouding meer last hebben van bedreigingen, tast dit ook de representativiteit van politiek en bestuur aan.”
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907