Het Hoefijzergebouw in Oegstgeest. (Foto: Chris de Waard)

Oegstgeest zet in op 'uitruildeal' bij uitvoer spreidingswet

De gemeente Oegstgeest gaat er in de regio voor pleiten om in het kader van de spreidingswet geen extra asielzoekers op te hoeven vangen. In plaats hiervan wil de gemeente de asielopvang ontlasten door langer statushouders op te vangen. In ieder geval tot 2026, maar waarschijnlijk tot 2030.

Momenteel worden in het Hoefijzergebouw achter het gemeentehuis van Oegstgeest 205 statushouders gehuisvest. Als zogenaamde regionale opvanglocatie vangt de gemeente in dit gebouw ook statushouders op voor andere gemeenten. Deze situatie werkt goed, aldus wethouder Van Tongeren en daarom zou de gemeente dit graag in stand houden.

Wethouder van Tongeren over de inzet van Oegstgeest in de uitvoer van de spreidingswet

Wanneer Oegstgeest, zoals de spreidingswet voorschrijft 179 vluchtelingen op zou moeten nemen, zou de gemeente moeten stoppen met het opvangen van statushouders van andere gemeenten. De regionale opvanglocatie voor statushouders zou dan omgevormd moeten worden naar een azc.

Omdat dat ongunstig uit zou pakken voor andere gemeenten, vermoed het gemeentebestuur van Oegstgeest dat de zogenaamde uitruil van vluchtelingen voor statushouders positief ontvangen wordt door andere gemeenten.

Probleem
Of dat zo is, en of een dergelijke uitruil überhaupt juridisch standhoudt is nog maar de vraag. Formeel gezien valt de opvang van statushouders niet onder de verplichtingen die voortkomen uit de spreidingswet. Maar omdat het opvangen van statushouders de asielketen wel ontlast, hoopt de gemeente dat het verantwoordelijk ministerie, Justitie en Veiligheid, er geen probleem van maakt.

Over het algemeen reageren partijen positief op de plannen. Wel zijn er zorgen over de haalbaarheid ervan. Maar de wethouder belooft terug te komen bij de gemeenteraad als het voorgestelde plan onhaalbaar blijkt. Bij de VVD zijn zorgen over het betrekken van omwonenden. “Waarom is er nog geen participatietraject gestart?”, wil raadslid Marcella Kemper weten. Op termijn gaat dat wel gebeuren, aldus de wethouder. “Maar wij hebben eerder heel duidelijk aangegeven dat we een bepaald traject pas in willen als we daar uw mandaat voor hebben.”

Brandspuit
Van de partijen in de gemeenteraad is alleen BVNL tegen. Raadslid Marcus Rolloos wil graag dat Oegstgeest een vergelijkbare positie inneemt als de gemeente Westland, die eerder besloot zich niet aan de spreidingswet te willen houden. “We zijn eigenlijk aan het dweilen met een hele grote brandspuit open”, aldus het raadslid, die meer ziet in het inperken van de instroom dan het verdelen van vluchtelingen over het land.

Hoewel er grote kans is dat de spreidingswet ingetrokken wordt nu de politieke verhoudingen landelijk verschoven zijn, moeten gemeenten zich tot die tijd wel aan de wet houden. En ook als de wet ingetrokken wordt wil de gemeente zich in blijven zetten voor de opvang. “Als regio willen we blijvend onze verantwoordelijkheid nemen”, aldus de wethouder.

Na afloop van de discussie ging de gemeenteraad ook nog in het geheim in gesprek over huisvestingslocaties. Naast vluchtelingen heeft de gemeente ook een opgave voor de opvang van spoedzoekers. Over welke opvang dit gesprek ging, werd niet duidelijk.

Maatschappij Oegstgeest Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×