Jeroen de Rapper met zijn dochter bovenop de berg. (Foto: Jeroen de Rapper)

Jeroen de Rapper uit Leiden voor de vierde keer bij Alpe d'HuZes: 'Volgend jaar weer'

Duizenden Nederlanders fietsten, liepen en skateten op de eerste donderdag van juni de Alpe d’Huez in Frankrijk op. Ook Leidenaar Jeroen de Rapper deed mee. Zijn doel was hetzelfde als dat van iedereen: geld inzamelen voor onderzoek naar de bestrijding van kanker. “Van de week hoorde ik iemand het treffend uitleggen: er is gewoon obsceen veel geld nodig.”

De Rapper was voor de vierde keer op de ‘Nederlandse berg’. “Ik ben begonnen omdat mijn schoonvader, mijn schoonmoeder en mijn schoonzus kanker hebben gekregen. Inmiddels is mijn schoonzus helemaal schoon verklaard. Maar begin dit jaar is mijn vader overleden, hij had longkanker.”

Sleutelstad Sport-presentator Cor van der Velden in gesprek met Jeroen de Rapper.

Het evenement was niet alleen op donderdag. “We waren de hele week in Frankrijk. Op dinsdag was er traditioneel een barbecue en op woensdag was de bezinningsavond. De stichting legde uit wat de huidige staat is van het kankeronderzoek, met verhalen van mensen die genezen zijn en ook verhalen van mensen die het helaas niet hebben gered. Op die avond hield vrijwel niemand het droog. Daarna moesten we snel naar bed, want donderdagochtend moesten we om half vier in het dorp verzamelen om om half vijf met de eerste klim te beginnen.”

Kippenvel
Dat vroege tijdstip schept een bijzondere sfeer. “Je moet in het donker afdalen, maar in alle bochten staan kaarsen. Die hebben we zelf kunnen kopen en ze zijn neergezet in bijvoorbeeld hartvormen. Dat ziet er echt magisch uit. Ik had kippenvel, en niet alleen van de kou.”

Twee jaar geleden fietste De Rapper nog zes keer naar boven, maar dat was nu het doel niet. “Vorig jaar heb ik een hernia gehad en die is nog niet helemaal over. Daarom had ik me tot doel gesteld om de berg drie keer op te fietsen. Ik wilde ook één keer omhoog wandelen met mijn dochter. De eerste twee keer fietsen ging prima, maar toen sloeg het weer om. De dag was heel heet begonnen, maar het ging rond het middaguur heel hard regenen. Toen werd het gevaarlijk, vooral om af te dalen, dus toen is het even helemaal stilgelegd. Daarna had ik niet meer genoeg tijd om de derde keer omhoog te fietsen. Het wandelen is nog wel gelukt.”

Tweebaansweg
Alpe d’HuZes is een enorme logistieke operatie, heeft De Rapper gezien. “Het dorpje op de berg is een ski-oord, dat grotendeels dicht is in de zomer. De winkels gaan speciaal open voor de Nederlanders die komen. De weg omhoog is tweebaans. Op de ene baan kan iedereen omhoog wandelen, fietsen of zelfs skaten, en op de andere baan kan alles met wielen omlaag. De wandelaars kunnen omlaag met de skilift, die is speciaal voor ons aangegaan.”

Het onderzoek naar de bestrijding van kanker heeft zeker effect. “Ik ben geen medisch expert, maar wat ik ervan gehoord heb, is heel mooi. Met name voor darmkanker zijn er heel hoopvolle ontdekkingen gedaan”, vertelt De Rapper opgetogen. “En waar vroeger slechts dertig procent van de kinderen met de diagnose kanker beter werd, is dat nu zeventig procent.”

Aankloppen
Andere vormen van kanker zijn moeilijker te bestrijden. “Alvleesklierkanker kan eigenlijk nog niet genezen worden. Onderzoek daarnaar focust zich nu vooral op het verlengen van het leven en het verlichten van lijden. Maar het einddoel is natuurlijk om alle vormen van kanker te kunnen genezen.”

Daarvoor is heel veel geld nodig. “Ik ga volgend jaar weer. En dan ga ik opnieuw aankloppen bij veel dezelfde mensen. Als die het teveel van hetzelfde gaan vinden, is dat natuurlijk hun goed recht. En er zijn ook nog andere goede doelen die goed zijn om aan te geven. Maar ik ga volgend jaar weer, zeker wel.”

Advertentie

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×