(Foto's: Sleutelstad)

Buurtbewoners Merenwijk starten petitie: houd de thuiszorgwinkel Vegro Leiden open!

De vestiging van thuiszorgwinkel Vegro Leiden in de Merenwijk dreigt per 1 juli 2024 gesloten te worden. Hiermee verdwijnt de laatste thuiszorgwinkel uit Leiden. Wijkbewoners zijn een petitie gestart, die inmiddels meer dan driehonderd keer is ondertekend.

Het initiatief komt van voormalig wijkverpleegkundige Carla Delemarre in samenwerking met verloskundige Eline Schaake. Door de ziekte van Parkinson is Delemarre genoodzaakt om gebruik te maken van een rollator en een scootmobiel.

Verslaggever Carla Enters in gesprek met Carla Delemarre, één van de initiatiefnemers van de petitie.

“Het is vooral van belang de winkel in de Merenwijk te houden, omdat daar 15.000 mensen wonen, waarvan het merendeel ouder. Je raakt steeds minder mobiel, ik reed eerst auto, toen fiets en nu een rollator en scootmobiel. Die hulpmiddelen kan je allemaal krijgen bij de Vegro in de Merenwijk. De mensen kunnen er lopend naartoe. Als ze verder weg moeten, naar Leiderdorp of Wassenaar, is dat te ver. Dan ben je weer afhankelijk van je buren of vrienden. Ik wil zo lang mogelijk zelfstandig blijven en dat willen velen die ik spreek met mij”, aldus Delemarre.

“Het is voor mij de eerste keer dat ik een petitie voer en ik ben aangenaam verrast dat het zo goed loopt. Ik heb zelf wel veel met mijn netwerk gedaan, waaronder huisartsen, fysiotherapeuten en andere organisaties.” Tijdens het gesprek toont Carla Delemarre haar gedrevenheid en laat duidelijk haar zorghart spreken. Ze werkte bijna 43 jaar als verpleegkundige, waarvan 22 jaar als wijkverpleegkundige in de thuiszorg.

“De Vegro heeft ook een sociale functie”, vertelt Delemarre. “We leven toch in een maatschappij die zorg draagt voor de ouderen en dan wordt zoiets ineens gesloten, alleen op financiële gronden. Die zijn wel belangrijk, dat begrijp ik ook wel, maar dit is de enige winkel in het gebied Oegstgeest, Warmond en de Merenwijk. Niet alleen senioren, maar ook mensen met een fysieke beperking en zorgmedewerkers maken gebruik van de thuiszorgwinkel Vegro.”

De petitie kan nog ondertekend worden via www.vegromerenwijk.petities.nl.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×