(Archieffoto ter illustratie: Casper Chaudron)

Gemeenten opnieuw in de fout bij uitkeren energietoeslag

Bij de uitbetaling van de tweede ronde energietoeslag 2023 aan inwoners van Wassenaar, Leidschendam-Voorburg en Voorschoten zijn fouten gemaakt. Daardoor kregen in totaal 322 inwoners van de drie gemeenten de energietoeslag, terwijl zij daar eigenlijk geen recht op hadden. Het gaat in om 249 huishoudens in Leidschendam-Voorburg, 40 in Wassenaar en 33 in Voorschoten. De fout kost de overheid ruim een kwart miljoen euro.

Vorig jaar overkwam de drie gemeenten ook al zoiets. Net als toen, krijgen de betrokken inwoners ook nu een brief met excuses en het verzoek om het geld terug te betalen. De gemeenten gaan het geld niet terugeisen. “We willen voorkomen dat inwoners in de problemen komen door het handelen van de gemeente. En dat inwoners hierdoor misschien gaan aarzelen om hulp te vragen”, schrijven de drie gemeenten in een gezamenlijke verklaring.

Automatisch
In december vorig jaar werd duidelijk dat de drie gemeenten vorig jaar een soortgelijke fout maakten. Toen kregen 166 inwoners die jonger waren dan 21 jaar en inwoners die nog thuis woonden en geen eigen energiecontract hadden. Hun gegevens worden per ongeluk meegenomen in de automatische uitbetaling.

Handmatig
De foutieve uitbetaling is dit keer gedaan aan inwoners met een inkomen hoger dan de gestelde inkomensgrens voor de energietoeslag. Ging het vorig jaar om een fout die werd gemaakt bij de automatische uitbetaling. Dit keer is de fout juist ontstaan door handmatige verwerking van gegevens. “Er is hard gewerkt aan het uitbetalen van de energietoeslag en in het grootste deel van de gevallen is het goed gegaan. We betreuren dat er onjuistheden zijn ontstaan.”

Kwart miljoen
In samenwerking met het Inlichtingenbureau van de Rijksoverheid is onderzoek gedaan. Hierbij is gekeken wat er mis is gegaan en hoeveel inwoners betrokken zijn. De resultaten van dit onderzoek worden gebruikt om in de toekomst zulke onjuistheden te voorkomen. De gemeenten krijgen het geld van de Rijksoverheid en melden dat het ten onrechte uitgekeerde geld naar verwachting in de begrote middelen voor de energietoeslag 2024 past.

Advertentie

Maatschappij Regio Voorschoten Wassenaar


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×